Eten

Lekkere recepten met paddenstoelen

paddenstoelen-risotto.png

Op boerenmarkten en in de supermarkt zijn steeds meer soorten paddenstoelen te koop. En stuk voor stuk in de mooiste vormen en kleuren. Ideaal om echt iets bijzonders op tafel te zetten. Hierbij twee heerlijke recepten. 

Frittata met bospaddenstoelen en tijm

Lekker als lunchgerecht met wat knapperig brood en een herfstige salade van witlof of eikenbladsla. Maar ook zeer geschikt als snack bij de borrel.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Wat heb je nodig?
– 100 g (gemengde) wilde paddenstoelen, schoongemaakt
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 2 el olijfolie
– paar takjes tijm, blaadjes eraf gerist
– 6 eieren
– 2 eiwitten
– 300 ml volle melk
– zeezout en grof gemalen peper

Extra nodig: rechthoekige vuurvaste schaal

Zo maak je het!
Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Fruit het sjalotje in een ruime koekenpan in de olijfolie en voeg de paddenstoelen toe. Bak ongeveer 5 min., tot de paddenstoelen goudbruin zijn. Bestrooi met tijm en zet apart. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en verwarm deze op matig vuur. Klop de eieren met de eiwitten, de melk en zout en peper tot een schuimige massa. Verdeel de paddenstoelen over de ovenschaal, schenk het eimengsel erover en laat de frittata in 3-5 min. stollen. Zet de frittata vervolgens ongeveer 5 min. onder de hete grill (blijf checken) tot de bovenzijde goudbruin en gaar is. Snijd in vierkantjes en serveer.

Risotto met bospaddenstoelen

Het geheim van een smeuïge risotto: erbij blijven, blijven roeren en direct serveren als hij ‘al dente’ (beetgaar) is. Deze bouillon heeft extra veel smaak doordat het kookvocht van de paddenstoelen.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Wat heb je nodig?
– 30 g gedroogde bospaddenstoelen
– 250 ml kokend water
– 2 el roomboter
– 2 el olijfolie
– 1 middelgrote ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
– 300 g arboriorijst
– 1 glas witte wijn
– 1,25 l hete kippenbouillon
– 100 g gemengde verse paddenstoelen, schoongemaakt, grote in stukken
– 2 el roomboter
– geraspte parmezaan (ook voor de garnering)
– zout en peper, naar smaak

Zo maak je het!
Doe de gedroogde paddenstoelen in een grote kom en voeg het kokende water toe. Laat de paddenstoelen 5 min. staan, neem ze daarna uit de kom en schenk het weekvocht door een met kaasdoek beklede zeef. Zet de kom apart. Smelt de boter en de olie in een grote pan en bak daarin de ui, de knoflook en de bleekselderij tot de knoflook zacht wordt. Voeg de rijst toe en roer deze goed door het mengsel totdat alle korrels zijn bedekt met een laagje vet. Voeg de wijn toe en roer deze erdoor tot hij bijna is verdampt. Schenk het kookvocht van de paddenstoelen bij de bouillon en voeg 1 soeplepel bouillon toe aan de risotto. Roer deze door de rijst tot het vocht bijna is opgenomen, voeg dan weer een lepel bouillon toe en ga zo door tot de rijst beetgaar is. Bak intussen de verse paddenstoelen in een grote koekenpan in de boter goudbruin. Bak er niet te veel tegelijk, want dan komt er te veel vocht vrij en bakken ze niet, maar koken ze. Voeg de geweekte paddenstoelen en de gebakken paddenstoelen toe aan de risotto. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met geraspte parmezaan.

KnipselMeer recepten met paddenstoelen?

Wil je meer recepten maken met paddenstoelen? In Margriet 44 staan er nog twee: snoekbaars met limoen-chilimarinade en pizza met paddenstoelen en geitenkaas. Vanaf vrijdag 24 oktober is Margriet te koop of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant