Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: frisse zomerrolletjes met citroen-sojadressing

3-rolletjes.jpg

Op zoek naar een zomers en fris recept, nu het nog even heerlijk zomers weer is? Dan zit je hier goed! Deze zomerrolletjes met citroen-sojadressing zijn naast gezond ook nog eens heerlijk. Eet smakelijk vanavond!

Dit recept is voor 4 personen.

Dit heb je nodig

Voor de zomerrolletjes:

  • 1 kokosnoot
  • 3 bosuitjes
  • vruchtvlees van een halve mango, in dunne reepjes
  • vruchtvlees van een halve kleine papaja, in dunne reepjes
  • ½ rode (punt)paprika, in dunne reepjes
  • 80 g glasnoedels of mihoen
  • 1 tl zonnebloem- of sesamolie
  • 2 cm geschilde gemberwortel, geraspt of fijngehakt
  • 12 rijstvellen (toko of supermarkt)
  • 25 g cashewnoten of pinda’s, grof gehakt
  • ½-1 rode peper, fijngesneden
  • klein bosje koriander of munt
  • 2 el onbespoten eetbare bloemen

Voor de dressing:

  • 1-2 limoenen
  • 3 el Japanse sojasaus
  • 1 tl geroosterde sesamolie
  • 1 tl sesamzaad, droog geroosterd

Bereiding:

Bereidingstijd: ± 35 min.

  1. Prik het zwakste van de 3 ‘oogjes’ van de kokosnoot door met een puntig mesje en laat omgekeerd op een glas of jampot leeglopen. Tip: Bewaar het kokoswater voor in een smoothie, cocktail of drink het puur.
  2. Leg de kokosnoot op een harde ondergrond (bijv. de stoep) en sla hem rondom met een hamer open. Haal met een flexibel mesje het kokosvlees uit de noot en snijd het in luciferdunne reepjes of rasp het.
  3. Snijd twee van de bosuitjes in dunne ringetjes en het andere fijn. Laat de glas- of rijstnoedels weken volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat uitlekken en hussel de olie erdoor tegen het plakken.
  4. Schep de helft van de gember erdoor. Maak een rijstvel aan beide zijden even nat onder de kraan en leg op een werkblad of snijplank.
  5. Leg net iets onder het midden van het rijstvel de vulling in een horizontale strook van zo 9 à 10 cm breed. Begin met een plukje noedels, leg daarop fruit, kokos en ringetjes bosui en verdeel er naar smaak gehakte noten en rode peper over.
  6. Leg boven het midden enkele kruidenblaadjes en eventueel bloemetjes plat neer, die zullen zo meteen door het rijstvel heen zichtbaar zijn.
  7. Klap de zijkanten over de uiteinden van de vulling en rol van onder naar boven, waar de kruiden liggen, op. Maak zo ook de rest van de rolletjes.
  8. Rasp voor de dressing de schil van 1 limoen dun af en pers de vrucht uit. Klop of schud de rasp en het sap door elkaar met de sojasaus, de helft van de fijngesneden bosui, de rest van de gember, de sesamolie, het sesamzaad en rode peper naar smaak.
  9. Serveer de limoenpartjes bij de zomerrolletjes.

Eet smakelijk!

Tekst | Colette Beyne
Fotografie | Peggy Janssen

Ook interessant