Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Begin de kerstdag goed met zoete focaccia taart

begin-de-kerstdag-goed-met-zoete-focaccia-taart.png

We hebben inmiddels voor ons kerstontbijt een bijzonder gerecht met seizoensfruit – gepocheerde peertjes – en een spectaculair hartig gerecht: huisgemaakte gravad lax. Nu is er nog maar een ding dat ontbreekt op onze ontbijttafel op kerstochtend: taart!

Want wat is een feest zonder taart?

Taart bij het ontbijt

Niet alleen de gepocheerde peertjes en huisgemaakte gravad lax van Su.Sana Superfood zijn heerlijk, ook haar zoete focaccia taart is verrukkelijk. Geen Italiaanse ontbijttafel is compleet zonder iets zoets. Mocht je graag iets feestelijk & zoets voor het kerstontbijt willen serveren, maar ‘s ochtends geen zin hebben in een té suiker- en boterachtige cake, dan is dit recept de uitkomst. Deze focaccia bestaat uit ingrediënten die we vaak al eten tijdens het ontbijt, maar deze keer op een verrassende manier gecombineerd.

Benodigdheden voor de focaccia taart:

Met dit recept maak je voldoende voor 8-12 personen.

  • 50gr gesmolten, ongezouten boter
  • 50 ml olijfolie
  • 250gr volle Griekse yoghurt
  • 150 ml pure dadelsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje normaal zout en zeezout
  • Schil van 1 (bio) citroen & geperst citroensap
  • 3 eieren – gescheiden eidooiers en eiwitten
  • 50gr havervlokken
  • 50gr Su.Sana kokos granola
  • 100gr gemalen amandelen (of maal gewoon hele amandelen in een keukenmachine als je ze niet gemalen kunt vinden)
  • 50gr volkorenmeel of glutenvrij meel – ik gebruik altijd Schar, ‘Mix it! Universeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 gr bevroren bosbessen

Voor het decoreren:

  • Rasp van 1 limoen
  • Vers fruit

Zo maak je de focaccia taart deel 1:

  1. Verwarm je oven voor op 190 graden.
  2. Meng in een kom: (gesmolten) boter, olijfolie, Griekse yoghurt, dadelsiroop, vanille-extract, snufje zout, citroenschil en -sap en de eidooiers.
  3. Doe de havervlokken, Su.Sana kokos granola & gemalen amandelen in een keukenmachine en pulse een paar keer tot je een grof mengsel hebt. Overdrijf het niet, het is lekker om wat structuur in je focaccia te hebben straks.
  4. Voeg het droge mengsel toe aan de natte ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  5. Voeg de resterende droge ingrediënten toe: de bloem en bakpoeder, en roer nogmaals om te combineren.
  6. Klop in een aparte – brandschone – kom het eiwit. Voeg een snufje zout en een paar druppels azijn toe om het eiwit te laten rijzen tot prachtige majestueuze witte pieken.

Zo maak je de taart deel 2:

  1. Spatel het eiwit door het beslag. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen zodat je zo veel mogelijk lucht in het beslag houdt.
  2. Giet het beslag in een beboterde ronde taartvorm die idealiter een doorsnee heeft van ongeveer 28cm. Het is de bedoeling dat de focaccia zo’n 4-5 cm hoog wordt. Mocht je niet zo’n grote taartvorm hebben, dan kun je ook een koekenpan gebruiken die ovenbestendig is. Dit werkt perfect, zo bak ik mijn zoete focaccia altijd.
  3. Verdeel de bevroren bosbessen over de focaccia. Druk ze een klein beetje in het beslag om het ‘focaccia’-effect te krijgen: de vingertoppen die de perfecte ronde gaatjes creëren.
  4. Sprenkel er om het af te maken nog een paar druppels olijfolie over en wat zeezout – het zeezout brengt de smaak van de bosbessen heel mooi naar boven.
  5. Dek de focaccia losjes af met aluminiumfolie en bak 45 minuten in de oven. Om te controleren of de focaccia gaar is, steek je even een klein mes in het midden; deze moet er schoon uitkomen. Zo niet, bak dan nog eens 5-10 minuten en herhaal.

Je kunt deze focaccia tot 3 dagen van tevoren maken. Bij voorkeur wel in de koelkast of op een koude plek wegzetten.

Zo serveer je het:

Ik serveer deze focaccia taart graag – op kamertemperatuur – op een taartplateau of op een mooi bord. Vlak voor het opdienen even bestrooien met een beetje poedersuiker voor het kerstgevoel en een beetje fijn geraspte limoenschil voor kleur en smaak. Als je het nog feestelijker wilt maken, kun je een schepje vanille-mascarponecrème toevoegen (die we voor de gepocheerde peertjes hebben gemaakt), en decoreren met verschillende soorten fruit.

Bereidingstijd: ± 30 minuten bereiding & 45 minuten voor het bakken

Begin de kerstdag met: zoete focaccia taart

Hele fijne feestdagen toegewenst & buon appetit!

Recept en beeld | Su.sana Superfood

Ook interessant