Dag 45 | Recept: XL-plaattaart met groene asperges, olijven en tomaat
Redactie Margriet | 14 februari 2015
XL-plaattaart met groene asperges, olijven en tomaat
Wat heb je nodig?
(20 tot 40 personen)
Voor het deeg
600 g bloem, extra bloem voor bestuiven
300 g boter of margarine
2 eierdooiers
snuf zout
Voor de vulling
1 bos groene asperges, houtige eindjes verwijderd
4 halve (of 8x een kwart) gedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt, in reepjes
150 à 175 g donkere olijven zonder pit, in ringetjes
200 g gruyère, grofgeraspt
10 eieren XL (of samen 8 dl eieren)
versgemalen peper, zout
3-4 el bladpeterselie, gesneden + extra voor garnering
200 g verse geitenkaas, grof verbrokkeld
2½ dl slagroom
Zo maak je het!
– Meng voor het deeg de bloem, het zout en boter tussen de vingertoppen en meng de eierdooiers erdoor.
– Houd een kopje ijskoud water bij de hand en kneed deel voor deel kort door tot een samenhangende bal ontstaat.
– Maak een platte schijf van het deeg, verpak het in plasticfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
– Vouw de randen van een vel bakpapier van ± 40×50 cm zo’n 3 cm hoog en zet de hoekjes vast met een speld.
– Leg hem op een bakplaat met een binnenmaat van ± 35×45 cm.
– Verwarm de oven voor op 175-180°C. Bestuif het aanrechtblad met bloem.
– Kneed het koude deeg voorzichtig wat losser en rol het uit tot een lap van 46×51 cm van ± 4 mm dik*.
– Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork gaatjes over de hele bodem.
– Vouw de randen van een tweede vel bakpapier ook om – maar met iets hogere randen – en leg op het deeg in de vorm.
– Stort steunvulling (bakkorrels, peulvruchten) op het papier in de vorm en schuif de vulling naar de randen, zodat ze niet vallen tijdens het bakken.
– Bak de taartbodem ± 15 min. en haal hem dan uit de oven.
– Verwijder na 10 min. voorzichtig de bovenste laag papier met bakkorrels en laat de vorm verder staan tot gebruik.
– Blancheer voor de vulling de asperges 2 min. in kokend gezouten water, spoel ze koud af en laat uitlekken.
– Snijd de asperges in stukjes van 3 cm. Verdeel ze samen met de tomaat en de olijven over de taartbodem.
– Bestrooi met de kaas.
– Klop de eieren met de room los en breng op smaak met de peterselie en peper uit de molen.
– Giet het mengsel gelijkmatig over de vulling en verdeel de geitenkaas erover.
– Bak de plaattaart in de oven goudgeel en gaar in 35-40 min.
– Bestrooi voor het serveren met grofgesneden peterselie. Warm en koud lekker.
*Je kunt het deeg ook in 4 porties verdelen en dan uitrollen. Plak met een beetje water de stukken met iets overlap aan elkaar in de vorm.
Bereidingstijd:
± 75 min. (incl. oventijd) + 30 min. rusten
Snel-tip: geen tijd om zelf deeg te maken? Gebruik dan 15-18 velletjes kant-en-klaardeeg voor hartige taart uit de diepvries.
Variatietip: vervang de groene asperges door haricots verts of broccoli.