Eten

Recept: witlofgratin met gefrituurde salie

recept-witlofgratin-met-gefrituurde-salie.jpg

Witlofgratin met gefrituurde salie: een eigentijdse versie van witlof met ham en kaas. Een heerlijke nieuwe manier om deze groente te eten.

Dit gerecht staat binnen 90 minuten bij jou op tafel.

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 sjalotjes, uit de knijper
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper
  • 1 zakje Italiaanse kruidenmix
  • 4 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
  • 100 g geraspte Comté
  • 4 el panko (Japans broodkruim)
  • grof gemalen peper
  • blaadjes van paar takjes salie
  • 2-3 el milde olijfolie

Bereidingswijze witlofgratin met gefrituurde salie:

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Roer de sjalot- en knoflookpulp en de kruiden door de boter en besmeer de snijkanten van de witlof hiermee.
  3. Druk beide helften weer stevig op elkaar en verpak elk stronkje strak in aluminiumfolie. Zet de witlofpakketjes 1 uur in de oven.
  4. Verwarm de grill voor.
  5. Haal de witlofstronkjes voorzichtig uit het aluminiumfolie en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
  6. Meng de kaas met het broodkruim en verdeel over de witlof. Laat in ± 5 min. goudbruin kleuren en smelten onder de grill.
  7. Verhit intussen de olie in een wok of koekenpan en frituur de salie 1 min. in gedeelten. Laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Maal royaal peper boven de witlof en bestrooi met de salieblaadjes.
  9. Serveer direct. Lekker met beenham.

Bereidingsduur witlofgratin met gefrituurde salie ± 30 min. + ± 70 min. oventijd.

Ziet er goed uit! 

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Maarten van der Wal
Styling | Cindy Berg
Foodstyling | Cees van Asperen
Receptuur | Beanca de Goede

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-42. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant