Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: wilderijstsalade met kip, spruitjes, blauwe kaas en ei

recept-wilderijstsalade-met-kip-spruitjes-blauwe-kaas-en-ei.jpg

Een maaltijdsalade in de winter? Zéker! Extra lekker als ze lauwwarm zijn en er seizoensingrediënten in zitten. Zoals de wilderijstsalade met kip, spruitjes, blauwe kaas en ei.

Een heerlijk vullende en vooral gezonde salade.

Benodigdheden wilderijstsalade met kip:

  • 200 g wilde rijst*
  • 80 g walnoten
  • 500 g spruitjes, gehalveerd 
  • 4 el milde olijfolie
  • Versgemalen peper, zout
  • 4 kipfilets à ± 150 g
  • 4 eieren
  • 50 g spinazie
  • 200 g blauwe kaas

    Voor de dressing
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl za’atar**

*za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het bestaat traditioneel uit wilde oregano, sesamzaad en sumak, maar er zijn veel varianten. Je kunt het kopen bij XL supermarkten (Euroma/Jonnie Boer), bij mediterrane supermarkten en online.

extra nodig: 2 ovenschaaltjes

Zo maak je het recept klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
  3. Rooster de walnoten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en hak ze grof.
  4. Schep uit de pan en zet opzij.
  5. Blancheer de spruitjes 3-4 min, giet af en laat afkoelen onder koud stromend water.
  6. Laat uitlekken en doe de spruitjes in een van de ovenschaaltjes.
  7. Besprenkel met 2 el van de olie, maal er peper en zout naar smaak boven en rooster ze gaar in 16-18 min.
  8. Wrijf intussen de kipfilets in met peper en zout en verhit de rest van de olie in de koekenpan.
  9. Bak de kipfilets in ± 3 min. per kant rondom goudbruin.
  10. Leg de kip in de tweede ovenschaal en laat in de oven in nog ± 12 min. gaar worden.
  11. Kook intussen de eieren zacht in 3-4 min., giet af en laat afkoelen in ijswater, zodat de binnenkant lekker smeuïg blijft.
  12. Klop of schud voor de dressing de sjalot met de azijn, olie, mosterd en za’atar door elkaar en besprenkel de spinazie ermee.
  13. Verdeel de rijst en de spruitjes over vier borden. Snijd de kipfilets in dikke plakken en leg ze samen met een ei op de salade.
  14. Verbrokkel de kaas erboven en bestrooi met de walnoten. 

Bereidingstijd: ± 30 min.

Recept: Wilderijstsalade met kip, spruitjes, blauwe kaas en ei

Dat ziet er lekker uit!

Wilde rijst kopen

Wilde rijst is te koop bij natuurvoedingswinkels en online. Het is eigenlijk geen rijst, maar een graan uit de Noord-Amerikaans-Canadese grensstreek, dat allang niet meer echt ‘wild’ is. De naam stamt uit de tijd dat de Indianen de rijst nog op traditionele wijze teelden. De bijna zwarte korrels hebben een nootachtige smaak en bevatten een hoog gehalte aan hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2021-02. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Productie & bewerking | Colette Beyne
Fotografie | Wout Hendrickx
Foodstyling & recepten | Lot Van Riel.

Ook interessant