Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Een variatie op de klassieker: walnoot-honing-kletskoppen

een-variatie-op-de-klassieker-walnoot-honing-kletskoppen.jpg

Kletskoppen dateren al uit de zeventiende eeuw, toen het bakken ervan onderdeel was van de bakkersproef om opgenomen te kunnen worden in het bakkersgilde. Deze walnoot-honing-kletskoppen zijn een iets zachtere variant van de klassieker.

Ondanks dat kletskoppen ontstonden als bakkersproef, zijn ze gelukkig niet zo moeilijk om te maken als je misschien zou verwachten.

Dit heb je nodig:

Met deze ingrediënten maak je ongeveer twintig walnoot-honing-kletskoppen.

  • 35 g boter, op kamertemperatuur
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 20 g honing
  • ¼ tl kaneel
  • 40 g walnoten, niet al te fijn gehakt
  • 60 g bloem

Zo maak je het:

Bereidingstijd: ongeveer twintig minuten, plus ongeveer acht minuten oventijd. Laat de walnoot-honing-kletskoppen helemaal afkoelen voor je ze eet, dan zijn ze het lekkerst.

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Roer de boter, suiker, ongeveer 15 ml koud water, honing, kaneel en een snufje zout door elkaar.
  3. Roer daar de walnoten door en meng als laatste snel de bloem door deze mix.
  4. Schep met een theelepel steeds een klein bergje deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk ze vervolgens iets plat.
  5. Houd flink ruimte tussen de bergjes want kletskoppen lopen behoorlijk uit.
  6. Verwerk het deeg in 2 à 3 delen om te voorkomen dat de koekjes te dicht op elkaar liggen en in elkaar over lopen.
  7. Bak de kletskoppen voor ongeveer 6 à 7 minuten in de oven. Let goed op: ze moeten helemaal karamelliseren, maar niet te donker worden. Het bruinen gaat vooral aan het einde ineens heel snel!
  8. Neem uit de oven en laat de kletskoppen op de plaat afkoelen.
  9. Dep eventueel overtollig vet met keukenpapier weg.
  10. Bewaar in een goed luchtdicht afgesloten trommel om ze knapperig te houden.

Eet smakelijk!

Walnoot-honing-kletskop

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-18. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Eric van Lokven

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant