Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Een klassieker met een twist: volkorenoliebollen met appel, cranberry’s en pistachenoten

oud-en-nieuw-klassieker-met-een-twist-volkorenoliebollen-met-appel-cranberrys-en-pistachenoten.jpg

Ben jij ook zo dol op oliebollen tijdens oud en nieuw, maar heb je toch eens zin in wat anders? Probeer dan deze volkorenoliebollen. Ze zijn gevuld met een fris mengsel van blokjes appel, cranberry’s en grof gehakte pistachenoten. Als dat niet genieten wordt op oudejaarsavond…

Dit recept is voor ± 30 stuks.

Dit heb je nodig voor de volkorenoliebollen:

  • een halve goudrenet, geschild, klokhuis verwijderd en in piepkleine blokjes gesneden 
  • sap en rasp van een halve (biologische) citroen 
  • 60 g cranberry’s 
  • 125 ml melk  
  • 2 tl suiker 
  • 8 g gedroogde gist 
  • 325 volkorenmeel 
  • 5 g zout 
  • 60 g pistachenoten, grof gehakt 
  • 1 klein ei   
  • olie om in te frituren 
  • poedersuiker om te bestrooien

Zo maak je ze:

Lees ook:
Lekker licht voor oud & nieuw: filo-appelbuideltjes

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 45 min. rijzen

  1. Besprenkel de gesneden appel met wat citroensap. Overgiet de cranberry’s met wat kokend water. Laat ze wellen tot gebruik. 
  2. Verwarm de melk en de suiker met 150 ml water tot handwarm. Neem van de pit en los er de gist in op. Laat ± 10 min. staan tot het schuimig wordt. 
  3. Meng het meel met het zout in een grote kom. 
  4. Klop het ei en de citroenrasp door het gistmengsel. 
  5. Klop een derde van het gistmengsel op een lage stand met de mixer door het meelmengsel tot een gladde pasta. Schenk de rest van het mengsel er langzaam al kloppend bij en klop nog 5 min. door. 
  6. Giet de cranberry’s af, dep ze droog en snijd ze klein. Voeg ze met de noten en de appelblokjes toe aan het beslag. Laat afgedekt op een warme plek ± 45 min. rijzen of tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. 
  7. Verwarm de olie in een (frituur)pan op 175 °C. 
  8. Meng het deeg nog even goed door. Gebruik 2 lepels (of een kleine ijsboltang) en schep kleine bolletjes van het beslag. 
  9. Bak er 3-4 tegelijk in ± 4 min. goudbruin. Keer ze halverwege. 
  10. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken en serveer met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Louis Lemaire

Ook interessant