Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Net wat gezonder, maar niet minder lekker: tiramisu met ricotta

net-wat-gezonder-maar-niet-minder-lekker-tiramisu-met-ricotta.jpg

Geen mascarpone en hele eieren in deze tiramisu, maar ricotta, opgeklopt eiwit en magere vanillevla (ja, écht waar!). Net wat gezonder, maar nog steeds nét zo lekker als de Italiaanse klassieker die je vast wel kent.

Met dit recept maak je voldoende tiramisu met ricotta voor zes tot acht personen.

Benodigdheden:

  • 2 eiwitten
  • 350 g ricotta
  • 300 g magere vanillevla
  • 25 g poedersuiker
  • ± 250 ml sterke espresso, afgekoeld
  • 2 tl marsala (Italiaanse rode wijn)
  • ± 100 g lange vingers
  • 2 el cacaopoeder
  • eetbare bloemetjes ter decoratie, bijvoorbeeld madeliefjes

Extra nodig: rechthoekige (glazen) schaal van ± 2 l inhoud

Zo maak je het:

  1. Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot zachte pieken.
  2. Klop de ricotta met de vanillevla en de poedersuiker glad.
  3. Schep er voorzichtig de eiwitten doorheen.
  4. Meng de espresso met de marsala.
  5. Doop er telkens een lange vinger in en leg de helft van de koekjes in 1 laag in de vorm.
  6. Schep er de helft van het ricottamengsel op en strijk glad.
  7. Maak zo nog een laag met in espresso gedoopte koekjes en het ricottamengsel.
  8. Doe de cacao in een zeefje en bestrooi er de tiramisu mee.
  9. Dek af en laat in de koelkast 6 uur, maar liever een hele nacht, intrekken en opstijven.
  10. Garneer met bloemetjes.

Bereidingstijd: ± 15 min. + min. 6 uur koelen/opstijven

Meer tiramisu-recepten

Toch liever een andere soort tiramisu? Ook die hebben we voor je. Misschien is één van deze varianten iets voor jou:

Lees ook: Dít kunnen we leren van de eetgewoontes van Italianen

Tekst | Dosia Brewer
Beeld | Eric van Lokven

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-19. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant