Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: Rudolphs Margriet verjaardagstaart!

taart.jpg

 

Niemand minder dan meesterkok en oudgasthoofdredacteur Rudolph van Veen ontwierp speciaal voor de jarige Margriet deze fantastische verjaardagstaart. Met laagjes frambozengelei, de fijne smaak van rozenwater, glazuur van pure chocolade en een garnering van verse rozenblaadjes. gevuld met aardbeien-pistachenotenroom en de garnering van gesuikerde rozenblaadjes. op zich zijn al een traktatie, maar gevuld met ijs zijn ze helemaal niet te weerstaan. van knapperig schuim, afgewisseld met room en vers fruit, wie lust dat nu niet?

 

 

 

Rudolphs Margriet verjaardagstaart (30-35 personen)

Ingredïenten
voor de cake van 12 cm Ø:
– 60 g boter of margarine
– 4 eieren
– 125 g suiker
– 100 g bloem
voor de cake van 15 cm Ø:
– 90 g boter of margarine
– 6 eieren
– 175 g suiker
– 150 g bloem
voor de cake van 20 cm Ø:
– 180 g boter of margarine
– 12 eieren
– 350 g suiker
– 300 g bloem
voor de mascarponecrème:
– 300 g zachte boter
– 300 g poedersuiker
– 1 vanillestokje
– 300 g zachte mascarpone voor de afwerking en de garnering: ½ potje frambozenjam
-1 kg witte rolfondant
– natuurlijke kleurstoffen: gedroogd bietenpoeder (roze), matchathee (groen), kurkuma (geel)
– diverse soorten rood fruit, zoals frambozen, aardbeien, rode besjes

Bereiding
– Verwarm voor de cakes de oven voor op 180ºC.
– Smelt per cake de boter en splits de eieren.
– Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken.
– Klop de eierdooiers met de resterende suiker au bain marie schuimig en lobbig.
– Spatel eerst de helft van de bloem door de eierdooiers, dan driekwart van het eiwit en dan de resterende bloem.
– Spatel het beslag door het resterende eiwit en roer voorzichtig de boter erdoor.
– Vet de bakvormen in, verdeel het beslag over de bakvormen van resp. 12, 15 en 20 cm Ø.
– Bak de cakes van 12 en 15 cm in ± 30 min. en de cake van 20 cm in ± 40-50 min. goudbruin en gaar*.
– Haal de cakes uit de oven en laat ze afkoelen.
– Roer voor de mascarponecrème de boter met de poedersuiker in ± 10 min. luchtig.
– Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer het door de boter.
– Roer de mascarpone glad en meng de boter erdoor.
– Snijd de afgekoelde cakes horizontaal een of twee keer door en bestrijk met jam en een dunne laag mascarponecrème.
– Leg de delen weer op elkaar en bestrijk de bovenkanten van de taartjes ook met jam.
– Schep de rest van de crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
– Houd een deel fondant achter voor de bloemen en kleur voor de afwerking het rolfondant in de gewenste kleur. Voor deze taart zijn drie tinten roze gebruikt.
– Rol het fondant dun uit en bekleed de cakes er rondom mee.
– Druk de randen goed onder de cakes.
– Kleur wat fondant geel voor de bloemharten en steek uit het witte fondant met een margrietsteker zo veel mogelijke bloemen.
– Leg de cakes van groot naar klein op elkaar.
– Spuit rozetten mascarponecrème rondom op de taart en garneer met het fruit.

Bereidingstijd: ± 2 uur (incl. oventijd) + 3 uur afkoelen
*Als je twee ovens hebt, kun je de twee kleinste cakes samen in de ene oven en de grotere in de andere oven bakken. Heb je één oven, bak dan de twee kleine cakes samen en maak in de tussentijd het beslag voor de grootste cake, zodat je hem aansluitend kunt bakken terwijl de andere twee vast afkoelen.

Rudolph van Veen: “Waar feest is, is taart! En het 75-jarig jubileum van Margriet verdient een echte ‘Hieperdepiep Hoera’-taart. Een bijzondere feesttaart die ook thuis te maken is, zij het met een beetje extra moeite misschien. Maar dan heb je ook wel iets heel speciaals. De combinatie van luchtige cake met romige mascarponecrème, vers fruit en fondant heeft alles in zich om iedere feestganger met gemak te verleiden. Mijn Margriet-taart is een taart voor iedereen, net als Margriet zelf….

 

Verder lezen? Koop Margriet 40 in de winkel!

Ook interessant