Eten

Fastfood maar wél boordevol groente: pizza vegetariana

fastfood-maar-wel-boordevol-groente-pizza-vegetariana-margriet.jpg

Pizza vegetariana, een verrassend lekker vegetarisch recept. Dit recept zit ook nog eens boordevol groenten. En is hartstikke leuk om zelf te maken, bijvoorbeeld met je (klein)kinderen. 

Je moet er wel even geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat: deze heerlijke pizza ligt binnen 3 en een half uur op jouw bord.

Dit heb je nodig:

Met deze ingrediënten maak je vier grote of acht kleine pizza’s.

Voor de topping:

  • 1 aubergine, in plakken van een centimeter dik
  • een halve courgette, in plakken van een centimeter dik
  • 120 gram geraspte pizza-kaas
  • 2 bollen mozzarella, in stukjes
  • 300 gram artisjokharten uit blik, uitgelekt
  • 30 gram zwarte olijven
  • 50 gram pesto, zelfgemaakt of uit een potje

Voor het pizzadeeg:

  • een eetlepel droge gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepel zout
  • 500 gram tarwebloem

Voor de tomatensaus:

  • 200 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • honing, 1 theelepel of meer naar smaak
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl pizzakruiden
  • 2 snufjes zout
  • 1 snufje zwarte peper

Bereidingswijze pizza vegetariana:

Je bent ongeveer een uur bezig met het bereiden van de pizza vegetariana, plus nog twee uur om te rijzen en twintig minuten grilltijd.

  1. Los voor het pizzadeeg de gist op in 300 ml lauwwarm water (37 °C).
  2. Voeg de olijfolie, honing, het zout en het meeste van de bloem toe. Kneed het deeg krachtig gedurende 5 min.
  3. Verdeel het deeg in 4 of 8 stukken. Vorm ronde bolletjes en leg ze op een bebloemde plaat.
  4. Besprenkel ze met een klein beetje olijfolie en bedek ze met plasticfolie. Laat ze minstens 2 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  5. Meng voor de tomatensaus de passata met de honing, de olijfolie, de pizzakruiden, zout en peper.
  6. Bestrooi voor de topping de aubergine- en courgette plakken met zout en laat 20 min. staan. Dep de plakken droog met keukenpapier.
  7. Besprenkel de plakken met olie en gril ze ± 1​2 min. op directe warmte.
  8. Rol het deeg uit tot 4 grote of 8 kleinere pizza’s op een goed bebloemd werkvlak.
  9. Verdeel de tomatensaus over de pizza’s en strooi de pizzakaas erbovenop.
  10. Verdeel de mozzarella, de gegrilde aubergine en courgette, de artisjokharten en de olijven erover en gril de pizza’s circulair, met gesloten deksel op een zeer hete grill (300​-350 °C) met de onderste en bovenste luchtklep open.
  11. Gril tot de pizza’s een mooie kleur hebben gekregen; dit duurt 5​-8 min. Schep wat pesto over de pizza’s en serveer direct.

Ziet er goed uit!

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-37. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Recept | Malin Landqvist
Fotografie | Per Ranung

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant