Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Last minute pakjesavond-recept: sinterklaastulband

last-minute-pakjesavond-recept-sinterklaastulband.jpg

Nog snel iets lekkers maken voor bij de koffie op pakjesavond? Probeer dan deze sinterklaastulband! Een echte klassieker, maar door het worteltaartbeslag nét wat lichter. Lekkere versieringen erop en smullen maar.

Deze sinterklaastulband is lichter doordat je hem maakt van worteltaartbeslag waarin een deel van de olie en de suiker door appelmoes is vervangen. Door de versiering van dripglazuur en handgemaakte minichocoladeletters wordt hij extra feestelijk.

Voor de tulband:

  • 4 eieren
  • 90 ml neutrale olie
  • 250 g ongezoete appelmoes
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 1 el citroensap
  • 200 g bloem
  • 2 tl baksoda
  • 2 tl bakpoeder
  • ± 1 tl zout
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 100 g gele rozijnen
  • 350 g geraspte wortel
  • decoratie naar keuze, bijv. minichocoladeletters, goudspikkels en goudbolletjes

Voor het glazuur

  • 150 g poedersuiker
  • ± 1½ el citroensap of water

Extra benodigdheden: tulbandvorm van ± 2 liter, inhoud ingevet en met bloem bestoven.

Zo maak je de sinterklaastulband:

  1. Roer voor het glazuur beetje bij beetje wat citroensap door de poedersuiker tot er een dik, glad en glanzend glazuur ontstaat en zet opzij.
  2. Verwarm voor de tulband de oven voor op 180 °C.
  3. Klop in een kom de eieren los met de olie, de appelmoes, de suiker en het citroensap.
  4. Zeef in een grote kom de bloem, de baksoda, het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden.
  5. Roer het eimengsel erdoor en schep er de rozijnen en de wortel door.
  6. Doe het beslag direct over in de vorm en bak de tulband in het midden van de oven in ongeveer een uur gaar. Een houten prikker die je in het midden steekt moet er droog met misschien een paar kruimels uitkomen.
  7. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en los hem dan op een rooster om helemaal af te koelen.
  8. Roer het glazuur nog een keer goed door en lepel hem over de tulband. Versier naar eigen idee met de decoraties.

Liever wat gemakkelijker?

Gebruik 1 à 2 zakjes kant-en-klaar glazuur, die je alleen hoeft te verwarmen in warm water of in magnetron. Smeren en versieren maar!

sinterklaastulband

Eet smakelijk!

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Maarten van der Wal

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Ook interessant