Eten

Lekker Japans: mizutaki met kip, tofu & omeletreepjes

recept-mizutaki-met-kip-tofu-omeletreepjes.jpg

Eenvoudige gerechten, verse ingrediënten, pure smaken en een prachtige presentatie: dát is de Japanse keuken. Een van de heerlijke Japanse gerechten is de mizutaki met kip, tofu & omeletreepjes.

Benodigdheden mizutaki met kip, tofu & omeletreepjes:

  • 4 kippenpoten
  • 30 g kombu*
  • 30 g katsuobushi, (bonitovlokken)**
  • 130 ml mirin (rijstwijn) 
  • 2 – 3 el zonnebloem- of arachideolie 
  • 300 g tofu (tahoe), in blokjes
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd, in dunne ringetjes  
  • 50 ml Japanse sojasaus* 
  • 300 g rijstnoedels
  • 1 ei (L)
  • ½ tl suiker 
  • 1 komkommer, in luciferdunne reepjes 
  • blaadjes van ½ bosje koriander 
  • 2 bosuitjes, fijngehakt 
  • 4 shiitake, in vieren
  • 400 g tomaten, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden 
  • ± 1 tl wasabi
  • sap van 1 sinaasappel
  • versgemalen peper, zout

* Japanse ingrediënten die te koop zijn bij Aziatische supermarkten en toko’s, in het schap met oosterse producten van XL-supermarkten of online.
** Katsuobushi of bonitovlokken zijn geschaafde stukjes gedroogde, gefermenteerde en gerookte vis – vergelijkbaar met tonijn. Door hun hoge umami-waarde (vijfde smaak) worden ze gebruikt als natuurlijke smaakversterker. Ze zijn te koop bij Aziatische supermarkten, toko’s en online

Het gerecht bereiden:

  1. Leg de kippenpoten in een kookpan en schenk er zoveel water op dat ze onderstaan.
  2. Breng tegen de kook aan en laat 5 min. zachtjes pruttelen.
  3. Neem de kip uit de pan, laat 5 min. afkoelen en snijd het vlees in grove stukken van de botten.
  4. De kombu moet gewassen worden
  5. Leg het in een pan en schenk er 2 liter water op.
  6. Laat ± 20 min. weken. Voeg de bonitovlokken toe en breng aan de kook.
  7. Zeef de bouillon en houd de kombu apart.
  8. Voeg 75 ml van de rijstwijn aan de bouillon toe en laat 2 min. zachtjes koken.
  9. Roer het kipvlees door de bouillon en laat in ± 10 min. gaar worden.
  10. Schep het vlees uit de pan.
  11. Verhit 1 el van de olie in een ruime wok en bak hierin de tofu in 2-3 min. lichtbruin.
  12. Schep uit de pan en zet opzij.
  13. Roer de helft van de rode peperringetjes door de sojasaus en zet opzij.
  14. Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken.
  15. Roer het ei los met de rest van de rijstwijn, de suiker en een scheutje bouillon.
  16. Vet een koekenpan dun in met olie en bak hierin een dunne omelet van het mengsel.
  17. Neem uit de pan, rol op en snijd de omelet in dunne reepjes.
  18. Schep de komkommer om met de helft van de resterende rode peperringetjes en de koriander. Zet opzij.
  19. Verhit de rest van de olie in de wok en bak hierin de bosui ± 2 min. omscheppend.
  20. Doe de shiitake erbij en bak 1-2 min. mee.
  21. Hierna voeg je de tomaten toe en laat 2-3 min. zachtjes koken.

Zo maak je het af:

  1. Roer de kombu erdoor, schenk het sinaasappelsap en 400 ml van de bouillon bij (rest wordt niet gebruikt) en laat 10 min. zachtjes koken.
  2. Schep de kip en de tofu erdoor en breng op smaak met wasabi, peper en eventueel zout.
  3. Zet vier verwarmde kommen klaar en leg er een pluk noedels in.
  4. Schep de bouillon erop en garneer met de omeletreepjes en het komkommer-koriandermengsel.
  5. Bestrooi met de rest van de rode peperringetjes en serveer direct.
  6. Geef de extra sojasaus met rode peper erbij.

Bereidingstijd: ± 45 min. + ± 20 min. weektijd kombu

Ziet er goed uit!

Recept | Colette Beyne
Beeld | BeeldigBeeld/StockFood

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-32. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant