Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: melkbrood

a.jpg

Melkbrood (1 brood)

 Ingrediënten

500 g patentbloem, plus wat extra om te bestuiven

10 g zout

25 g fijne kristalsuiker

10 g instantgist

30 g zachte boter

320 ml warme volle melk

olijfolie voor het kneden

 

 Bereiding

1. Doe het meel in grote mengkom. Voeg het zout en de suiker aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg de boter en driekwart van de melk toe en gebruik je vingers om het mengsel rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe, tot al het meel aan de zijkanten van de kom gemengd is. Misschien heb je niet alle melk nodig, of heb je iets meer nodig – het deeg moet zacht zijn, maar niet te nat. Voeg met het mengsel de zijkanten van de kom schoon, werk naar het midden toe. Ga door tot het mengsel een grof deeg vormt.

2. Sprenkel wat olijfolie over het werkblad, leg het deeg erop en kneed het eerst wat natte deeg ten minste 5‑10 min. Leg het deeg als het glad en zijdeachtig is in een licht met olie ingevette kom. Bedek het met een theedoek en laat het rijzen tot het ten minste twee keer zo groot is geworden – minstens 1 uur, maar laat het gerust 2 of zelfs 3 uur staan.

3. Bestrijk een broodblik van 1 kilo inhoud  met wat olijfolie (of gebruik gesmolten boter).

4. Leg het deeg na het rijzen op een met bloem bestrooid werkblad. Vouw het herhaaldelijk naar binnen tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Maak een langwerpige vorm van het deeg door het licht plat te drukken en de uiteinden naar het midden te vouwen. Rol het geheel op – de bovenkant moet glad zijn, de onderkant heeft over de lengte een naad. Leg het deeg met de naad naar beneden in het voorbereide bakblik. Bestrooi de bovenkant licht met bloem en kerf het over de lengte in.

5. Doe het bakblik in een schone plastic zak. Laat het ongeveer 1 uur rijzen, tot het deeg twee keer zo groot is geworden en terugveert als je er met een vinger op drukt. Verwarm intussen de oven voor tot 210 °C.

6. Bak 25 min. of tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het buiten het blik afkoelen op een rooster.

Bereidingstijd: 3 uur voorbereiding + 25 min. oventijd 

Ook interessant