Recept: heerlijke maaltijdquiche met zeeduivel, rode biet en snijbiet
Redactie Margriet | 25 september 2020
Een keer iets anders proberen? Dan is deze maaltijdquiche met zeeduivel, rode biet en snijbiet wel iets voor jou. Vooral erg lekker op koude herfstdagen, die we de komende weken ongetwijfeld gaan krijgen.
Deze heerlijk quiche ligt binnen 2,5 uur op jouw bord!
Dit heb je nodig:
Met dit recept maak je een maaltijdquiche met zeeduivel, rode biet en snijbiet voor vier personen.
Voor het korstdeeg:
125 g boter, in blokjes van 1×1 cm
250 g bloem + extra om te bestuiven
snuf zout
8-10 el ijskoud water
Voor de vulling:
2-3 el havermout
200 g witvisfilet, bijvoorbeeld zeeduivel, in stukken en drooggedept
300 g voorgekookte bietjes, in stukjes en drooggedept
200 g ricotta
5 eieren
2 el grove mosterd
versgemalen peper, zout
1 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 g snijbietstelen, in stukken van 3 cm
60 g hazelnoten, grof gehakt
extra nodig: keukenmachine, springvorm van ± 24 cm , ingevet met olie en bestoven met bloem, blindbakkorrels of rauwe bonen/erwten
Bereidingswijze:
Je bent ongeveer dertig minuten bezig met het bereiden van deze maaltijdquiche, waarna deze nog een uur in de oven gaat en ongeveer vijftig minuten moet afkoelen. In totaal staat ‘ie dus binnen twee en een half uur bij je op tafel.
Voor het korstdeeg:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg voor het korstdeeg de boterblokjes ± 20 min. in de vriezer. Zeef intussen de bloem boven de mengkom van een keukenmachine en voeg het zout toe.
Voeg de boter en 6 eetlepels van het ijskoude water toe. Mix kort (via de pulsstand) met het mes van de keukenmachine en voeg indien nodig extra water toe tot het deeg gaat klonteren.
Druk de klonten vlug tegen elkaar tot een bal en dek af met huishoudfolie. Laat 30 min. rusten in de koelkast.
Rol dan op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde plak en bekleed de vorm ermee. Zorg ervoor dat er 2-3 cm korstdeeg langs de randen omhoog staat.
Leg op de bodem een stuk bakpapier met daarop de blindbakkorrels en bak de bodem 15 min. voor.
Voor de maaltijdquiche:
Verwijder het bakpapier met de korrels, bestrooi de bodem met de havermout en verdeel de vis en de rode biet erover.
Klop een romig mengsel van de ricotta, de eieren en de mosterd en breng op smaak met peper en zout.
Giet het mengsel over de vulling.
Plaats de quiche 35-40 min. in het midden van de oven tot hij bijna gaar is.
Verhit intussen de olijfolie en bak de knoflook kort. Voeg de snijbiet toe en roerbak kort (de snijbiet moet nog beetgaar en helder van kleur zijn). Zet de pit uit.
Verdeel het snijbietmengsel en de hazelnoten over de quiche en bak nog 2-3 min. in de oven.
Eet smakelijk!
Productie | Colette Beyne Receptuur & Foodstyling | Cees van Apseren Fotografie | Maaike van Haaster
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-39. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.