Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lekker snoepen op pakjesavond: kaneelfudge met strooigoed

lekker-snoepen-op-pakjesavond-kaneelfudge-met-strooigoed.jpg

Het is bijna pakjesavond! Die avond is natuurlijk niet compleet zonder iets lekkers bij de koffie of thee. Wil je eens iets anders dan speculaas of chocoladeletters? Dan is deze kaneelfudge met strooigoed een aanrader.

Hij is ook gemakkelijk vegan te maken. En als je ‘m verpakt in een mooie pot, is het ook nog eens een leuk cadeautje in deze gekke decembermaand.

Wat heb je nodig?

  • 1 blik zoete gecondenseerde melk à 397 gram
  • 150 ml halfvolle melk
  • 450 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gram boter
  • Een halve theelepel kaneel
  • Een snuf zout
  • Ongeveer 40 gram strooigoed
  • Zo’n 50 gram chocolade, in stukjes

Extra benodigdheden: vorm van ± 20×20 cm bekleed met plastic folie

Zo maak je de kaneelfudge met strooigoed

Je bent ongeveer een half uur bezig met het bereiden van deze heerlijke kaneelfudge. Daarna heeft de lekkernij nog ongeveer twee uur nodig om op te stijven in de koelkast voor je ervan kunt smullen.

  1. Breng de gecondenseerde melk samen met de halfvolle melk, de suiker en de boter al roerend aan de kook. Laat onder voortdurend roeren 10 min. zachtjes koken. Schraap telkens de bodem en zijkanten goed los.
  2. Laat een druppel van het mengsel in een kommetje met ijskoud water vallen. Als het een zacht balletje vormt dat niet meer aan je vingers plakt, is het gaar (een keukenthermometer zal 115 °C aangeven). Neem van het vuur en laat ± 5 min. afkoelen.
  3. Voeg de kaneel en het zout toe en klop stevig ± 5 min. door voor gladde fudge of ± 10 min. voor heel kruimelige fudge.
  4. Giet in de vorm en strijk glad. Hoe langer je klopt, hoe sneller de fudge stijf wordt.
  5. Verdeel er meteen het strooigoed en de chocolade over en druk goed aan. Let op, als de fudge nog te warm is smelt de chocoladeversiering.
  6. Laat de fudge in ± 2 uur helemaal afkoelen en hard worden in de koelkast en snijd er blokjes van.

Vegan variant

Eet jij of een van je bezoekers veganistisch? Ook dan kun je deze kaneelfudge met strooigoed maken. Wel heb je dan een aantal andere ingrediënten nodig. Kies voor een plantaardige variant voor gecondenseerde kokosmelk, plantaardige melk en vegan boter of margarine. Let ook goed op dat het strooigoed geen dierlijke producten bevat. Verder kun je dezelfde bereidingswijze aanhouden.

Kaneelfudge met strooigoed 1

Eet smakelijk!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Productie | Colette Beyne
Recepten | Dosia Brewer
Fotografie | Maarten van der Wal

Ook interessant