Eten

Recept: Jan Hagel koekjes met anijs en pistachenoten

jan-hagel-koekjes.jpg

Het klassieke Jan Hagel koekje met amandelschaafsel kreeg voor dit recept een make-over: de kaneel in het deeg is vervangen door gemalen anijszaad en hij is afgetopt met pistachenoten en anijszaad. Proberen maar!

Dit recept voor Jan Hagel koekjes is goed voor 15 stuks.

Benodigdheden voor de Jan Hagel:

  • 3 tl anijszaad
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 90 g witte basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • ½ tl kaneel
  • snuf zout
  • 170 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 50 g gepelde pistachenoten
  • ± 40 g fijne parel- of greinsuiker*

Zo maak je de koekjes:

  1. Vijzel de helft van het anijszaad tot poeder.
  2. Vermeng de boter goed met de suiker in een kom.
  3. Roer er de helft van het ei door en daarna het anijspoeder, de kaneel en het zout.
  4. Meng er dan snel de bloem en het bakpoeder door en vorm tot een bal.
  5. Druk de bal plat en laat afgedekt in de koelkast 1 uur rusten en opstijven.
  6. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  7. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een rechthoek van ± ¼ cm dik.
  8. Snijd de pistaches in de lengte doormidden en meng met de parelsuiker en de hele anijszaden.
  9. Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bestrooi met het pistache-suikermengsel.
  10. Druk licht aan.
  11. Bak de koekjes in het midden van de oven in ± 20 min. lichtbruin en gaar.
  12. Snijd de koekjes terwijl ze nog warm zijn in rechthoekjes.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 1 uur rusten+ ± 20 min. oventijd + afkoelen

*Kun je geen parelsuiker krijgen, vervang deze dan door fijngestampte suikerklontjes.

jan hagel koekjes

Ziet er goed uit!

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Eric van Lokven

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-18. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant