Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bijzonder lekker: ingemaakte gele en groene courgettes

m15-2021-culi_courgette.jpg

Ben je op zoek naar een lekker beleg voor op brood of een goede toevoeging aan je salade? Probeer dan eens deze heerlijk ingemaakte courgettes. Naast dat dit recept lekker, gezond en makkelijk te maken is, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al wel in huis.

Handig om courgettes die al wat langer liggen te gebruiken, of om te maken wanneer ze zó goedkoop zijn dat je ze echt niet kunt laten staan bij de groenteboer.

Benodigdheden

Het onderstaande recept is voldoende om een flinke pot vol ingemaakte courgettes te maken.

  • 500 g gele en groene courgettes, uiteinden afgesneden 
  • 1 ui, in ringen
  • 25 g zout
  • 75 ml azijn 
  • 160 g kristalsuiker
  • 3 tl mosterdzaad
  • versgemalen peper, zout
  • paar takjes dille 

Zo maak je ingemaakte courgettes

  1. Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
  2. Leg ze samen met de ui in een schaal met het zout.
  3. Laat het een uurtje rusten. Breng intussen de azijn, de suiker en het mosterdzaad aan de kook en laat ± 5 min. koken op een middelhoge pit.
  4. Spoel het zout van de courgette en ui en laat beide uitlekken in een vergiet. Schep ze dan door de azijn en laat nog eens 5 min. zachtjes koken.
  5. Laat volledig afkoelen en zet dan afgedekt 1 dag in de koelkast.
  6. Schep de ingelegde courgette in een schone pot. Je kunt ze nu een paar weken bewaren.

Ingemaakte courgettes eten

Je kunt ze natuurlijk zo uit de pot eten, maar deze ingemaakte courgettes zijn bijvoorbeeld ook heerlijk op (geroosterd) zuurdesembrood met hüttenkäse. Maal er peper en zout boven en garneer met dille, smullen maar! Ook in een salade kunnen ze een fantastische toevoeging zijn, om de smaak net wat te veranderen.

Fotografie | Wout Hendrickx
Recepten en foodstyling | Els Sirejacob
Productie en bewerking | Colette Beyne

Ook interessant