Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bakken maar: honingkoekjes met sinaasappelcrème

bakken-maar-honingkoekjes-met-sinaasappelcreme.jpg

Ben je inmiddels stiekem wel een beetje uitgekeken op banketstaaf, kruidnoten en gevuld speculaas? Dan hebben we een heerlijk ander recept voor je: honingkoekjes met sinaasappelcrème.

Oefen ze nu vast voor pakjesavond, zodat je ze tijdens de kerstdagen helemaal perfect op tafel kunt zetten. Lekker winters, met die sinaasappelsmaak!

Dit heb je nodig:

Met deze ingrediënten maak je ongeveer 25 honingkoekjes met sinaasappelcrème. Misschien wat veel om op pakjesavond met een klein gezelschap op te eten, maar je kunt ze wel twee weken bewaren. Doe dat droog en koel tussen bakpapier in een metalen blik.

Voor het deeg:

  • 125 g vloeibare honing
  • 125 g boter
  • 350 g bloem
  • 125 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • snuf zout
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen kardemom
  • Een eierdooier (M)
  • 50 g walnoten, fijngehakt
  • 5 g gedroogde cranberry’s, fijngehakt

Voor de vulling:

  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g sinaasappelmarmelade op kamertemperatuur

Extra benodigdheden: spuitzak met rond spuitmondje

Zo maak je de honingkoekjes met sinaasappelcrème:

De bereidingstijd van deze koekjes is ongeveer een uur, plus nog tien minuten oventijd.

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de honing, de suiker en de boter al roerend op lage pit en laat afkoelen.
  2. Meng de bloem, het zout, het bakpoeder en de specerijen.
  3. Klop de eierdooier met een garde door de honing-suikerbotermassa.
  4. Voeg het droge ingrediëntenmengsel, de noten en de cranberry’s toe en kneed tot een soepele deegbal.
  5. Rol 50 balletjes ter grootte van een hazelnoot van het deeg, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat. Dek af met bakpapier en laat ± 1 uur opstijven in de koelkast.
  6. Bak de koekjes iets onder het midden van de oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar.
  7. Laat ze 3-4 min. afkoelen op de bakplaat, steek ze dan los en laat ze op een taartrooster afkoelen.
  8. Mix voor de vulling de boter tot een romige crème en schep de marmelade er lepel voor lepel door. Doe de botercrème in de spuitzak.
  9. Leg de helft van de koekjes met de bolle kant naar beneden en spuit er een toefje sinaasappelcrème op.
  10. Dek af met de rest van de koekjes.
honingkoekjes

Eet smakelijk!

Margriet extra winter

Dit recept komt uit Margriet Extra: winter. Deze special ligt nu in de winkel! Met daarnaast ook een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Beeld | Hollandse Hoogte

Ook interessant