Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: Griesmeel met ananas

uitgelichte-ananas.png

voor 6-8 personen

Ingrediënten
• 125 g ghee*, gesmolten
• 15 g cashewnoten, in kleine stukjes gehakt
• 150 g grof griesmeel**
• 300 g fijne tafelsuiker
• 10 saffraandraadjes
• 50 g ananas, in kleine blokjes
• 3 groene kardemompitten, gestampt
• 2 el gele rozijnen

Bereiding
– Zet 1 el van de ghee in een kleine koekenpan op matig vuur en bak de cashewnootjes goudbruin. Zet ze opzij.
– Verhit een grote droge pan met dikke bodem op laag vuur en rooster hierin het griesmeel 1 min..
– Giet er 4 dl water bij en laat het papje, continu roerend, 5-7 min. koken.
– Voeg als het griesmeel zacht is de suiker, saffraan, ananas en kardemompitten
toe – hierdoor wordt het een beetje waterig.
– Kook het mengsel 4-5 min., of tot de suiker is opgelost, en blijf roeren, zodat de
suiker niet op de bodem karamelliseert.
– Giet de rest van de ghee geleidelijk bij het griesmeel en laat het mengsel nog 5
min. koken tot het van de rand van de pan loskomt en niet aan
de bodem blijft plakken. Het moet een beetje olieachtig zijn.
– Roer de rozijnen en de helft van de cashews door het mengsel en serveer het gerecht
warm, gegarneerd met de laatste cashewnootjes.
Het is een erg zoet gerecht, dus de porties hoeven niet groot te zijn.

Bereidingstijd: ± 20 min.
**Gebruik liever grof dan fijn griesmeel.
De kesari mag niet aan de vingers plakken. De royale hoeveelheid ghee moet voorkomen dat het aan het bestek blijft plakken, en is gewoon erg lekker. Je kunt de ananas
vervangen door abrikoos ofgekonfijte gember.

Woordenlijst*:

Ghee is geklaarde boter. Hij wordt vooral in de Punjabi keuken veel gebruikt om gerechten te verrijken. De meeste Indiase zoete lekkernijen worden met ghee bereid. Het blijft heel lang goed en hoeft nietgekoeld te worden bewaard.

Ook interessant