Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: gepocheerde peertjes in rode wijn, met vanille-mascarpone-crème & granola crumble

recept-gepocheerde-peertjes-in-rode-wijn-met-vanille-mascarpone-creme-granola-crumble.png

Ongeacht of je dit jaar een kerstontbijt of -diner serveert aan een groot gezelschap, of dat het wellicht een kleinere aangelegenheid is: kerst is de tijd van het jaar om samen met elkaar te genieten van heerlijke maaltijden. Zo geven deze gepocheerde peertjes ook dat extra beetje feestelijkheid.

Susan Piaserico van Su.Sana Superfood deelt haar favoriete recept voor een heerlijk en bijzonder kerstgerecht met ons.

Gepocheerde peertjes en specerijen

Specerijen als kaneel, steranijs en vanille die samensmelten met de rode wijn en een aardse smaak geven aan de zoete peertjes, terwijl het huis zich langzaam vult met de ultieme geur van kerst. Vergeet geurkaarsen, zodra je begint met het koken van dit gerecht is je hele huis in no-time doordrongen van een echte kerstsfeer.

Recept: Gepocheerde peertjes in rode wijn, met vanille-mascarpone crème & granola crumble

Het heerlijke kerstontbijt

Misschien heb je weleens gestoofde peertjes gegeten als bijgerecht, maar deze peertjes met vanille-mascarpone-crème en granola crumble vormen samen ook een subliem en verrassend ontbijt. Alle elementen van dit gerecht zijn gemakkelijk én ruim van tevoren te bereiden. Op kerstochtend kun je zo uit bed, in je pyjama, aan het ontbijt schuiven. En dat is exact hoe ik en mijn ‘famiglia’ dit gerecht op kerstochtend zullen eten!

Benodigdheden:

Met dit recept maak je voldoende voor zes porties.

Voor de gepocheerde peertjes:

  • Een fles rode wijn, bij voorkeur Merlot
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 6 peren; kies een soort die stevig blijft tijdens het pocheren, vraag anders je groenteboer om advies
  • 3 steranijs
  • 1 stuk sinaasappelschil van ca. 5 cm
  • 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder (je kunt eventueel ook speculaaskruiden gebruiken)
  • 50 gram bruine suiker
  • Een snufje zout

Voor de vanille-mascarpone-crème:

  • 220 gram mascarpone
  • 220ml slagroom
  • Een theelepel vanille-extract
  • 3 eetlepels vanillesuiker
  • Rasp van een halve limoen (bewaar de rest voor garnering)

Extra benodigdheden: 6 eetlepels SU.SANA chocolade granola en verse munt

Zo maak je de gepocheerde peertjes

Het is belangrijk om de juiste pan te kiezen voor het pocheren van de peertjes. Het is de bedoeling dat de peertjes volledig ondergedompeld zijn in de wijn, en allemaal mooi naast elkaar rechtop blijven staan. Dus zorg ervoor dat je pan niet te groot is.

  1. Giet de fles rode wijn in de pan.
  2. Voeg aan de wijn toe: het vanillestokje (gehalveerd en de zwarte zaden eruit geschraapt), kaneelstokje, steranijs, sinaasappelschil, Chinees 5 kruidenpoeder, suiker en zout
  3. Breng dit langzaam aan de kook tot de suiker is opgelost, en zet het vuur dan laag. 
  4. Schil de peren en zet ze rechtop, naast elkaar in de pan.
  5. Snijd een plakje van de onderkant om een ​​plat oppervlak te creëren, zodat ze goed rechtop blijven staan.
  6. Mochten de peren niet helemaal onderstaan met wijn, dan even aanvullen met water.
  7. Laat de peren 30-45 minuten in het vocht pocheren, afhankelijk van de grootte van je peren. De peren zijn klaar wanneer je in de onderkant, zonder weerstand, een mes kunt steken.
  8. Als de peren gaar zijn, leg je ze voorzichtig op een bord.
  9. Breng de wijn weer aan de kook en laat deze ongeveer 8-10 minuten inkoken tot het een stroopachtige consistentie heeft.
  10. Giet de wijn door een fijne zeef.
  11. Schenk de siroop over de gepocheerde peren en bedek alles met vershoudfolie.
  12. Laat ze idealiter nog minimaal 4 uur in de koelkast rusten, zodat alle smaken zich verder kunnen ontwikkelen – maar je kunt ze natuurlijk ook meteen opeten als daar geen tijd voor hebt!
  13. Haal de peren voor het serveren uit de koelkast en laat ze opwarmen tot kamertemperatuur, circa dertig minuten.

Serveer de vanille-mascarpone-crème op deze manier

  1. Klop de slagroom tot deze een lobbige consistentie heeft.
  2. Voeg vervolgens de mascarpone, vanille-extract, limoen en poedersuiker toe, en klop dit alles tot een egale dikke crème.
  3. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik. Je kunt deze crème maximaal 1 dag voor het serveren maken.

Zo serveer je de gepocheerde peertjes 

  1. Halveer de peren, leg de ene helft op het bord en zet de andere er rechtop naast. 
  2. Schenk een klein beetje van de siroop over de peertjes. 
  3. Nu is het tijd voor een heerlijke grote dot vanille-mascarpone-crème op het bord.
  4. Bestrooi alles met een flinke hoeveelheid SU.SANA chocolade granola, ongeveer 1 volle eetlepel per bordje.
  5. Voeg een paar muntblaadjes toe voor kleur en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30-45 min. kooktijd (peertjes) en ± 20 min. om alles klaar te maken

Recept Gepocheerde peertjes in rode wijn, met vanille-mascarpone crème & granola crumble

Buon appetito!

Recept en beeld | Susan Piaserico van Su.Sana Superfood

Ook interessant