Eten

Recept: flammkuchen met gegrilde groenten en kruidensalade

recept-flammkuchen-met-gegrilde-groenten-en-kruidensalade.jpg

Wil je eens iets anders proberen dan pizza? Probeer dan deze flammkuchen met gegrilde groenten en kruidensalade. Ideaal als borrelhap. 

Al honger gekregen? Je maakt deze borrelhapjes binnen 2 uur.

Dit heb je nodig (10-12 stuks):

Voor het deeg

  • 1 zakje gedroogde gist (inh. 7 g)
  • 1 tl suiker
  • 350 g patentbloem, gezeefd + extra om te bestuiven
  • 2 el milde olijfolie + extra om te bestrijken
  • 1 tl zout

Voor de topping

  • 2 el milde olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ½ flespompoen, zaadlijsten eruit geschraapt, in zo dun mogelijke plakken
  • 1 courgette, in dunne plakken
  • 300 g sojakwark
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas

Voor de kruidensalade

  • takjes basilicum, venkel, platte peterselie, handje rucola, sprietjes bieslook
  • ½ el citroensap
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • versgemalen zwarte peper, zout

extra nodig: grillpan

Bereidingswijze flammkuchen:

  1. Vermeng voor het deeg de gist met de suiker en los al roerend op in 200 ml lauwwarm water. Laat ± 5 min. staan tot het mengsel licht bruist.
  2. Doe de bloem in een kom en roer het gistmengsel en de olie erdoor, zodat een samenhangend deeg ontstaat.
  3. Voeg dan het zout toe en kneed het deeg verder met de hand op een met bloem bestoven werkvlak in ± 15 min., of met de keukenmachine in een kom met deeg haak in 5-10 min., tot een soepele deegbal. Het deeg is goed als het terugveert wanneer je het induwt.
  4. Bestrijk het deeg rondom dun met olie, leg het in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een tochtvrije, warme plaats ± 1 uur – of tot het in volume is verdubbeld – rijzen.
  5. Roer intussen voor de topping de olie om met de knoflook.
  6. Verhit de grillpan.
  7. Bestrijk de pompoen- en courgetteplakken met de knoflookolie en gril ze op middelhoge pit 2-3 min. Zet opzij.
  8. Verwarm de oven voor op 220 °C (conventionele onder- en bovenwarmte) of 200 °C (heteluchtstand).
  9. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een flinterdunne lap en steek of snijd er 10-12 zo groot mogelijke cirkels uit.
  10. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de deeglapjes erop.
  11. Bestrijk ze met de sojakwark en laat hierbij rondom een rand van 1 cm vrij.
  12. Verdeel de groenten erover en bestrooi met de kruiden en de kaas.
  13. Bak de flammkuchen in het midden van de oven in 10-15 min. gaar en lichtbruin.
  14. Hussel alvast de kruidentakjes voor de salade om met het citroensap, de olie en peper en zout naar smaak.
  15. Neem de flammkuchen uit de oven en schep op allemaal wat kruidensalade.
  16. Serveer direct.

Bereidingsduur flammkuchen met gegrilde groenten en kruidensalade: ± 30 min. + ± 15 min. oventijd + ± 1 uur rijzen.

Ziet er goed uit! 

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Bob Eshuis

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-46. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant