Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lekker licht voor oud & nieuw: filo-appelbuideltjes

lekker-licht-voor-oud-nieuw-filo-appelbuideltjes.jpg

Nu we twee kerstdagen lang heerlijk hebben gegeten, komt ook oud en nieuw nog om de hoek kijken. Ook op oudejaarsavond eten we weer genoeg en soms ook net iets te zwaar. Ben je op zoek naar een lichter alternatief voor een appelbeignet? Dan is dit recept voor filo-appelbuideltjes wat voor jou.

Na het eten van deze filo-appelbuideltjes blijft er nog genoeg ruimte over voor andere lekkernijen.

Benodigdheden voor 10 stuks:

  • 2 goudrenetten of andere zure appels, geschild, klokhuis verwijderd en in ringen gesneden 
  • ± 2 el citroensap 
  • 1-2 tl gemalen kaneel
  • ± 1 el melk 
  • 35 g amandelspijs 
  • (± ½ tl kardemom) 
  • 10 vellen filodeeg, ontdooid 
  •  ± 30 g boter, gesmolten 
  • ± 3 el kristalsuiker

Zo maak je de filo-appelbuideltjes:

Lees ook:
Zelf oliebollen bakken? Met deze tips maak je ze luchtiger

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 15 min. oventijd 

  1. Verwarm de oven op 180 °C (elektrische stand, onder- en bovenwarmte). 
  2. Besprenkel de appelringen aan beide kanten met citroensap en bestrooi met wat kaneel.
  3. Kneed de helft van de kaneel met de melk door het amandelspijs zodat het niet meer brokkelig is en voeg eventueel wat kardemom naar smaak toe. 
  4. Verdeel het spijs in 10 stukjes. Bestrijk telkens een vel filodeeg met wat boter, vouw op tot een vierkantje en leg een appelring in het midden. 
  5. Leg er een stukje amandelspijs in. 
  6. Vouw de zijkanten omhoog en knijp dicht tot een buideltje. 
  7. Bestrijk met boter. 
  8. Maak zo nog 9 buideltjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  9. Bak ze in het midden van de oven in ± 15 min. gaar en bruin. Vermeng tussendoor de rest van de kaneel met de suiker. 
  10. Neem de buideltjes uit de oven en bestrooi met de kaneelsuiker.

Eet smakelijk!

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Louis Lemaire

Ook interessant