Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Voor de echte zoetekauwen onder ons: crème caramel

voor-de-echte-zoetekauwen-onder-ons-creme-caramel.jpg

Crème caramel: een toetje dat vroeger regelmatig werd gegegeten. Het vraagt wat oventijd en handigheid om de karamel te maken, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Dit recept is goed voor 4 tot 6 personen.

Benodigdheden

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 5 eierdooiers
  • 200 g suiker
  • 1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt

Voor de karamel: 120 g suiker

Extra nodig: 4-6 ovenvaste schaaltjes van ongeveer 2 dl inhoud, bak koud water.

Bereidingswijze crème caramel:

De bereidingstijd is ongeveer dertig minuten, waarna de crème caramel nog zo’n 75 minuten nodig heeft in de oven.

  1. Verwarm de de melk, de slagroom en de vanillepeul met het merg op lage pit in een ruime pan.
  2. Klop de eierdooiers met de suiker in 5-10 min. tot een schuimige, lichtgele massa die als een lint van de kloppers loopt.
  3. Verwijder het vanillestokje en giet het warme melk-roommengsel bij het dooiermengsel. Meng goed door elkaar en zet kort terug op de pit tot de pudding bindt.
  4. Verwarm de oven voor op 100°C.
  5. Vul een diepe braadslede met een laagje kokend water van 2 cm en zet de ovenschaaltjes erin.
  6. Verwarm voor de karamel de suiker en ± 25 ml water op hoge pit in een steelpan. Roer niet, maar laat de suiker oplossen en kleuren. De inhoud van de pan heen en weer schuiven kan wel.
  7. Neem, zodra de karamel goudbruin is, voorzichtig de pan van de pit en zet hem in de bak met koud water om het proces te stoppen.
  8. Schenk in elk ovenschaaltje een bodempje karamelsaus.
  9. Verdeel daarna de pudding over de schaaltjes en laat in de oven in 60 -75 min. gaar worden. Neem de schaaltjes dan uit het waterbad en laat de crème caramel helemaal afkoelen en opstijven.
  10. Serveer de crème caramel in de schaaltjes of snijd ze rondom los met een aardappelmesje en keer ze om op een dessertbordje.

Ziet er goed uit!

Recepten & foodstyling| Lot van Riel
Fotografie | Wout Hendrickx

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit recept verscheen eerder in Margiet 2021-08. Dit nummer nabestellen kan via magazine.nl.

Ook interessant