Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: ontbijtcake met citroen en blauwe bes

recept-citroen-blauwebes-ontbijtcake-met-bessensaus.jpg

Ben je dol op een plak cake en een goed ontbijt? Dan kun je deze twee dingen goed met elkaar combineren. Dit recept voor een citroen-blauwebes-ontbijtcake is een heerlijk, vullend ontbijt.

Misschien niet iets wat je elke dag zou moeten eten, maar soms mag een lekker en wat ongezonder ontbijtje natuurlijk best!

Benodigdheden voor de ontbijtcake:

  • 100 g boter, gesmolten en iets afgekoeld + extra om in te vetten
  • 310 g bloem + extra om te bestuiven en om de bessen mee om te scheppen
  • 180 g suiker + extra voor de saus
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 ml karnemelk
  • Een snuf zout
  • Sap en rasp van 1 (biologische) citroen + wat extra sap voor de saus
  • 1½ el maanzaad
  • 2½ tl bakpoeder
  • 150 g blauwe bessen + 100 g extra voor de saus
  • Skyr (magere kwark), om te serveren

extra nodig: cakevorm van ± 23 cm Ø, ingevet

Bereidingswijze:

Bereidingstijd: ongeveer 25 minunten, plus nog een uur oventijd.

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Bestuif de cakevorm met bloem en klop de overtollige bloem eruit.
  3. Klop in een ruime kom de gesmolten boter, de suiker, de eieren, de karnemelk, het zout, het citroensap en de -rasp en het maanzaad goed door elkaar.
  4. Zeef er de bloem en het bakpoeder boven en schep door het eimengsel tot het net goed gemengd is.
  5. Houd een handjevol bessen apart en schep de rest in een paar slagen door het beslag.
  6. Doe het beslag in de vorm en bestrooi met de achtergehouden bessen.
  7. Druk ze iets in het beslag.
  8. Bak de cake in het midden van de oven in ± 1 uur gaar.
  9. De cake is goed als een ingestoken satéprikker droog of met een paar kruimels uit de cake komt.
  10. Dek de cake eventueel halverwege af met aluminiumfolie als de bovenkant van de cake te donker wordt.
  11. Kook intussen voor de saus de extra 100 g blauwe bessen met een kneepje citroensap en suiker naar smaak voor een frisse saus en laat afkoelen.
  12. Laat de cake 10 min. staan in de vorm en stort hem dan op een rooster om af te koelen.
  13. Serveer de Skyr en de saus bij de cake.

Variatietip: je kunt dit beslag ook gebruiken om muffins te maken. De baktijd is dan 20-30 min.

Recept: citroen-blauwebes-ontbijtcake met bessensaus

Dat ziet er verukkelijk uit!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Productie | Colette Beyne
Beeld | Maarten van der Wal

Dit recept verscheen eerder in Margriet 48-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Ook interessant