Eten

Recept: Kruidig broodje bal met frisse topping van koolsla

recept-kruidig-broodje-bal-met-frisse-topping-van-koolsla.jpg

In een cafetaria of bij een tankstation: je hebt vást wel eens een broodje bal gegeten. Heerlijk, maar al die broodjes verbleken bij déze zelfgemaakte versie. Dít broodje gehaktbal is nét even anders door de knapperige, frisse topping van koolsla.

Je bent er even mee bezig, maar dit broodje bal is echt de tijd en moeite waard.

Benodigdheden voor broodje bal met koolsla

Met dit recept maak je acht heerlijke broodjes bal met koolsla.

Voor de broodjes met gehaktballen:

  • 8 witte sesambolletjes, geroosterd
  • 1 kg half-om-halfgehakt
  • 3 el grove mosterd + extra om te bestrijken
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl uienpoeder
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 4 eieren
  • 200 g paneermeel
  • versgemalen peper, zout
  • 40 g boter
  • 1 pot runderfond (inh. ± 400 ml)

Voor de koolsla:

  • 75 ml mayonaise + extra om te bestrijken
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 2 el grove mosterd
  • 3 tl citroensap
  • 300 g gesneden witte kool
  • 100 g wortel- en bietjulienne

Zó maak je het:

De bereidingstijd is ongeveer vijftig minuten. Je kunt het gehaktmengsel eerder op de dag maken en deze koel bewaren tot je klaar bent om te gaan bakken.

Gehaktballen

  • Kneed voor de gehaktballen het gehakt in een ruime kom goed door met 3 el van de mosterd, de ketjap, het uienpoeder, de nootmuskaat, de eieren, het paneermeel, en peper en zout naar smaak.
  • Vorm er 8 ballen van.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ballen in 5 min. rondom bruin.
  • Giet er de fond bij en laat ze half afgedekt in ± 30 min. garen.
  • Bedruip ze regelmatig met de jus.

Koolsla

  1. Meng intussen voor de koolsla de mayonaise met yoghurt, mosterd, citroensap en peper en zout naar smaak.
  2. Schep de kool en de wortel- en bietjulienne erdoor en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  3. Bestrijk de snijkanten van de bolletjes dun met mosterd en mayonaise.
  4. Neem de gehaktballen uit de jus, laat iets uitlekken en zet ze op de onderhelften van de broodjes.
  5. Schep er een lepel koolsla op en dek af met de kapjes.
  6. Geef de rest van de koolsla erbij.

Eet smakelijk!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Fotografie |Louis Lemaire
Styling | Silke Visscher
Foodstyling | Yvonne Jimmink.
Recepten | Dosia Brewer

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 25– 2020Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Ook interessant