Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bresiliennetaart: ouderwets lekker zoals oma het vroeger maakte

bresiliennetaart-ouderwets-lekker-zoals-oma-het-vroeger-maakte.jpg

Voor een stukje van deze bresiliennetaart moet je wel wat ruimte overhouden. Door zijn broodachtige deegbodem, vulling van vanillepudding en topping van slagroom en nougatine is hij behoorlijk machtig.

Dit recept is goed voor 8 personen.

Benodigdheden

Voor de deegbodem:

  • 420 g bloem + extra om te bestuiven.
  • 210 g boter, op kamertemperatuur
  • 30 g kristalsuiker
  • snufje grof zeezout
  • 1 ei
  • 80 ml melk
  • 1 zakje instantgist (70 g)

Voor de pudding:

  • 1 dl halfvolle melk
  • 1 ei
  • 20 g kristalsuiker
  • 10 g custardpoeder

Voor de flan:

  • 475 ml melk
  • 75 g kristalsuiker
  • 65 g bloem
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
  • 3 dl halfvolle slagroom
  • 1 el poedersuiker
  • 100 g nougatine

Extra nodig: keukenmachine, staafmixer, taartvorm van 26 cm Ø, ingevet en met bloem bestoven.

Bereidingswijze bresiliennetaart

  1. Meng voor de bodem de bloem met de boter, de suiker en het zout in de keukenmachine.
  2. Breek het ei boven de kom en voeg de melk en de gist toe. Laat tot een egaal, stevig deeg draaien.
  3. Kneed het deeg met de hand goed door, vorm tot een bal, leg hem in een kom en laat afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.
  4. Verwarm ondertussen voor de pudding de melk op laag vuur.
  5. Scheid het ei en klop de dooier met de suiker en het custardpoeder los met een garde.
  6. Giet er een scheutje opgewarmde melk bij en roer los.
  7. Vervolgens giet je de rest van de melk erbij, schenk dit terug in de pan en verwarm al roerend tot de pudding gebonden is.
  8. Giet de pudding in een kom, dek af met een vel plasticfolie (zo komt er geen vel op de pudding) en laat afkoelen.

De flan

  1. Giet voor de flan de melk in een kom en voeg de suiker, bloem, de eieren en de vanillepeul en het -merg toe.
  2. Mix met de staafmixer glad. Schep de afgekoelde pudding bij de flan en mix nogmaals met de staafmixer tot een homogene pudding. Laat het mengsel 5 min. rusten.
  3. Bestuif het werkblad met bloem en kneed hierop het gerezen deeg nogmaals door.
  4. Rol uit tot een dunne lap en bekleed de taartvorm ermee. Duw het stevig tegen de randen en snijd het overtollige deeg weg.
  5. Zet de vorm ± 10 min. in de vriezer zodat het opnieuw stevig wordt.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  7. Haal de vorm uit de vriezer en bak de bodem 15 min. voor in de oven.
  8. Verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
  9. Vul de bodem met de pudding en bak de taart nog ± 35 min. in de oven. Neem de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
  10. Klop voor de topping de slagroom stijf met de poedersuiker en bestrijk de taart er royaal mee.
  11. Bestrooi met de nougatine en serveer meteen.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 1 uur rijzen + ± 50 min. oventijd + afkoelen + ± 10 min. vriestijd.

Ziet er goed uit!

Bresiliennetaart

Recepten & foodstyling | Lot van Riel
Fotografie | Wout Hendrickx

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant