Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: bloemkool & kokosnoot

uitgelicht-culi.png

Voor 4 personen

Ingrediënten
• 600 g bloemkoolroosjes
•100 g dubbelgedopte tuinbonen
• 3 el gingili* of zonnebloemolie
• ¼ tl zwart mosterdzaad
• 1/8 tl asafoetida*
• 1 tl split urad dhal *
• 1 tl split chana dhal*
• 2 gedroogde rode pepers, in de lengte gesplitst, zonder zaadjes
• 2 groene pepers, zonder zaadjes, fijngesnipperd
• 4 sjalotten, in dunne ringen
• 40 g versgeraspte kokos **of 30 gedroogde gebakken curryblaadjes.

Bereiding
– Kook de bloemkoolroosjes 5-7 min. in gezouten, ruim kokend water, schep ze met een
schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen.
– Breng het water opnieuw aan de kook, doe er de tuinbonen bij en laat ze 3-4 min. koken.
– Giet ze af en zet opzij.
– Verhit de gingili in een wok op matig vuur, doe er demosterdzaadjes en asafoetida
bij, en laat ongeveer 20 sec. bakken.
– Doe er de urad en chana dhal bij, en bak ze goudbruin.
– Voeg eerst de rode en groene peper, en 1 min. later de sjalotjes toe, en laat ze 4-5
min. zachtjes bakken tot ze zacht zijn – laat ze niet bruin worden.
– Doe er de bloemkool en tuinbonen bij en laat ze 5 min. onder het deksel koken.
– Roer er ten slotte de geraspte kokos door, voeg naar smaak peper en zout toe en garneer
het gerecht met de gebakken curryblaadjes.

Bereidingstijd: ± 30 min.
**Versgeraspte kokos is witte pulp
van een kokosnoot. In Indiase winkels
is het in pakjes uit de diepvries
verkrijgbaar.

Woordenlijst*:

Asafoetida (duivelsdrek) is de hars uit de wortels en stelen van een enorme, kruidachtige plant. Het ruikt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar ui en knoflook. Het wordt gebruikt als smaakversterker, maar maakt peulvruchten ook lichter verteerbaar.

Chana dhal is een product van de bruine kikkererwt waar het velletje van is verwijderd waarna de erwt wordt gesplitst. Ze zien eruit als gele spliterwten maar het verschil zit hem erin dat ze stukkoken. Ze zijn verkrijgbaar bij Indiase winkels.

Curryblad is een belangrijke smaakmaker in Zuid- Indiase gerechten. Je kunt ze zowel vers als gedroogd gebruiken, maar verse hebben meer smaak. Meestal worden ze in hete olie gebakken om de smaak los te maken.

Gingili (neutrale sesamolie) is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit sesamzaad, maar die in tegenstelling tot de sesamzaadolie die veel in Zuidoost- Aziatische keukens wordt gebruikt, geen smaak heeft.

Urad dhal (zwarte linzen/mungbonen) zijn peulvruchten met een zwart velletje. De hele urad moeten na een nacht te hebben geweekt, heel langzaam worden gekookt om een optimaal romige smaak te krijgen.

Ook interessant