Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Uit de Egyptische keuken: Basbousa met sinaasappel-oranjebloesemsiroop

basbousa.jpg

Dit van oorsprong Egyptische cakeachtige gebak wil je écht een keer proberen. De griesmeelcake wordt gemaakt met plantaardige yoghurt en boter, en verschillende zoete ingrediënten. Hierdoor is deze Basbousa niet alleen heel lekker, maar ook helemaal plantaardig.

Tip: serveer met een kopje verse muntthee.

Ingrediënten van de Basbousa

  • 250 g griesmeel
  • 100 g Flora Plant ongezouten (+ extra om in te vetten)
  • 100 ml plantaardige yoghurt
  • 100 ml agavesiroop
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 g blanke amandelen
  • 50 g pistachenoten
  • 40 g kokosvlokken

Voor de sinaasappel-oranjebloesemsiroop

  • 100 ml sinaasappelsap
  • 100 g abrikozenjam
  • 2 el oranjebloesemsiroop
  • 2 el suiker

Benodigdheden

springvorm ⌀ 20 tot 22 cm

Zo maak je ‘m

  1. Voeg in een diepe kom het griesmeel, bakpoeder en de kokosvlokken samen en meng alles goed door elkaar.
  2. Smelt de Flora Plant en los er de agavesiroop in op. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed met een lepel. Voeg dan de plantaardige yoghurt toe.
  3. Vet de springvorm in met wat Flora Plant. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm door er met je vingers in te drukken. Versier met de amandelen en pistachenoten in een leuk patroon.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats de bakvorm 30-35 minuten in de oven. Maak aan het eind van de baktijd de siroop, door in een pannetje op laag vuur de oranjebloesemsiroop, het sinaasappelsap, de abrikozenjam en de suiker samen te voegen.
  5. Laat de Basbousa kort afkoelen voordat je deze aansnijdt, bijvoorbeeld in diamant-vormige stukjes. Giet voorzichtig de hete siroop over de Basbousa en serveer direct.

Beeld | Flora Plant
Recept | Flora Plant

Ook interessant