Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bijzonder lekker recept: aspergesoep met gemarineerde zalm

bijzonder-lekker-recept-aspergesoep-met-gemarineerde-zalm.jpg

Ook nu de temperaturen buiten wat hoger worden, kun je ons áltijd blij maken met een kop soep. Zéker als het deze overheerlijke aspergesoep met gemarineerde zalm is. Smullen maar!

Liever geen vis? Dan geven we na het recept nog een handige variatietip.

Dit heb je nodig

Deze ingrediënten zijn genoeg voor zes porties aspergesoep met zalm.

  • 500 g witte asperges, geschild, harde uiteinden verwijderd
  • 2 l kippenbouillon
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • Stukje gemberwortel van 2 cm, geschild en geraspt
  • 2 limoenen
  • Paar druppels sesamolie
  • Versgemalen peper, zout
  • 100 g zalmfilet, in dunne plakjes
  • 100 ml slagroom
  • chiliolie

Zo maak je de aspergesoep met zalm

Deze heerlijke soep staat binnen veertig minuten op tafel.

  1. Breng de asperges samen met de schillen aan de kook in de kippenbouillon. Laat ze op de laagste pit ± 5 min. koken (dikke asperges ± 8 min.). Zet het vuur uit en laat de asperges nog ± 10 min. afgedekt staan in het water of tot ze gaar en net zacht zijn.
  2. Neem de asperges uit de pan en breng de bouillon met de schillen weer aan de kook. Laat tot gebruik zachtjes doorkoken.
  3. Smelt de boter in een soeppan. Voeg de bloem toe en bak al roerend ± 5 min. op laag vuur.
  4. Verwijder de schillen uit de bouillon.
  5. Voeg met een soepopscheplepel wat van de hete bouillon bij het bloemmengsel en klop glad. Blijf zo beetje bij beetje al kloppend al het kookwater toevoegen. Voeg telkens pas extra toe als het mengsel helemaal glad is. Roer de gember erdoor en kook nog 10 min. door.
  6. Rasp intussen de schil van 1 limoen en pers de vrucht uit. Meng het sap en de helft van de rasp met een paar druppels sesamolie, zout en peper en marineer er de zalm ± 5 min. in op kamertemperatuur.
  7. Snijd de asperges in stukken en warm samen met de slagroom en de rest van de limoenrasp ± 2 min. mee in de soep.
  8. Verdeel de soep over kommen en leg de zalm erin. Bedruppel met chili-olie naar smaak en serveer met wat extra limoen.

Liever geen vis?

Laat dan de gember weg uit de soep en vervang de zalm door repen rauwe ham die je in een droge koekenpan krokant laat worden. Je hebt dan geen sesamolie nodig. Vervang de chiliolie eventueel door basilicum- of peterselieolie. Eet smakelijk!

Fotografie | Louis Lemaire
Recepten | Dosia Brewer
Productie | Colette Beyne

Ook interessant