De Arnhemse meisjes werden bedacht door een bakker ter ere van de geboorte van zijn dochter. Aan de suiker bovenop is sinaasappelrasp toegevoegd en deze variant is gevuld met hazelnootspijs.Héérlijk!
Dit recept voor Arnhemse meisjes is goed voor 15 stuks.
Benodigdheden voor Arnhemse meisjes:
6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
100 g blanke hazelnoten, licht geroosterd + 30 g ongeroosterd om te garneren
200 g kristalsuiker
rasp van 1 schoongeboende biologische sinaasappel
½ ei, losgeklopt
Extra nodig: ronde koeksteker of glas van ± 6 cm keukenmachine of hakmolen
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die ongeveer net zo dik is als de oorspronkelijke plakjes.
Steek er rondjes uit.
Hak de 30 g hazelnoten om te garneren heel klein.
Meng 100 g kristalsuiker met de helft van de sinaasappelrasp.
Bestrooi een werkvlak met de helft van het sinaasappel-suikermengsel en leg er wat bladerdeegrondjes op.
Vervolgens bestrooi je de bladerdeelrondjes goed met sinaasappelsuiker en rol je ze voorzichtig heel lichtjes uit tot iets ovale vormpjes.
Bestrooi met wat hazelnoten, druk voorzichtig aan en herhaal met de rest van de bladerdeegrondjes.
Bak de koekjes in ± 10-15 min. of tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn.
Laat ze afkoelen.
Maak intussen de spijs door de rest van de hazelnoten met de rest van de suiker en de rest van de sinaasappelrasp fijn te malen in de kleine kom van de keukenmachine of het hakbakje van de staafmixer.
Voeg het ei toe en maal tot een gladde massa.
Splijt met een scherp mes de afgekoelde koekjes in de lengte doormidden en vul ze met een lepeltje spijs.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 15 min. oventijd + afkoelen
Ziet er goed uit!
Recept | Dosia Brewer Fotografie | Eric van Lokven
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-18. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.