Er is altijd wel een goed excuus te vinden om uit te pakken met zelfgebakken taart of koekjes.
Deze appelplattaart met bramen is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond!
Ingrediënten voor 1 taart (ca. 12 personen)
Voor de taart:
150 g walnoten
300 g bloem
1 mespunt zout
175 g lichtbruine basterdsuiker
200 g koude boter, in blokjes + extra voor invetten
1 ei 4-5 appels (bijv. Elstar)
150 g bramen (diepvries kan ook)
1 el kaneel
2 el ruwe rietsuiker
extra nodig bakplaat garde
Zo maak je de appelplattaart met bramen
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet het papier in met boter.
Hak de walnoten fijn (het is wel lekker als het deeg nog een beetje een bite heeft, dus niet te fijn).
Doe ze in een ruime kom en voeg de bloem, 1 mespunt zout en de basterdsuiker toe.
Meng de ingrediënten met een garde.
Voeg de blokjes boter toe en kneed ze er met koele handen snel door tot grove kruimels.
Voeg het ei toe.
Kneed het er snel door tot een plakkerig deeg.
Verdeel het deeg in een rechthoek van ca. 30×20 cm over een met bakpapier beklede bakplaat.
Prik er met een vork gaatjes in.
Zet de plaat tot gebruik in de koelkast.
Snijd dan de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in parten.
Verdeel de appels en de bramen over de deegbodem, bestrooi ze met de kaneel en de rietsuiker en bak de plaattaart in ca. 40 min. goudbruin en gaar.
Dit feestelijke bakrecept komt uit het boek: Heel Holland bakt mee Feest. In dit heerlijke, makkelijke, ‘stap voor stap’ bakboek bak je ook met Pasen, Moederdag en verjaardagen: op elk moment dat het feest is. Heel Holland bakt mee Feest €20 (Kosmos Uitgevers)
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-04. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.