Lonneke Jagersma (48) woont sinds 2017 in Tokio en daar maakt ze regelmatig traditionele Nederlandse gerechten met een twist. ‘In Japan kan ik geen kwart kopen bij de buurtsuper, dus maak ik de taart met hangop’.
Deze taart is goed voor 10-12 punten.
Dit heb je nodig:
Zonnebloem- of arachideolie om in te vetten
200 g bastognekoeken
50 g boter, gesmolten
Voor de vulling:
10 blaadjes witte gelatine
500 g aardbeien + extra om te garneren
200 g suiker
500 g dikke hangop*
50 ml fruitsap
250 ml slagroom + extra om te garneren
gedroogde rozenblaadjes, verkruimeld, om te garneren
Extra nodig: springvorm van 22 cm doorsnede, bodem bekleed met bakpapier, rand dun ingevet met olie
Bereidingswijze voor aardbeien-hangoptaart:
Verkruimel of maal de koekjes helemaal fijn, roer de gesmolten boter erdoor, verdeel over de bodem en druk goed aan.
Laat ± 30 min. opstijven in de koelkast.
Week intussen voor de vulling de blaadjes gelatine in ruim koud water.
Snijd het fruit klein of pureer het in de blender.
Schep het samen met de suiker door de hangop en klop de slagroom stijf.
Verhit het fruitsap in een klein pannetje en los daarin al roerend de gelatine op.
Klop het gelatinemengsel door de hangop en spatel er daarna de opgeklopte slagroom door.
Verdeel de vulling over de koekbodem in de springvorm en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de extra aardbeien in dunne plakjes, leg ze op de taart en schep er wat slagroom op.
*Schenk voor dikke hangop de avond tevoren de inhoud van een literpak volle yoghurt uit in een (niet naar wasmiddel of -verzachter geurende) natte theedoek, die je in een vergiet legt of dichtgeknoopt aan de kraan hangt.
Ziet er goed uit!
Recept | Lonneke Jagersma Fotografie | Maarten van der Wal
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-12. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.