Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is rauwe zalm gezond? Hier moet je voortaan op letten

is-rauwe-zalm-gezond-hier-moet-je-voortaan-op-letten.jpg

Dol op sushi? Dan ben je vast ook niet vies van een variant met rauwe zalm. Hartstikke lekker, maar kun je dit eigenlijk wel zonder risico’s naar binnen werken? Hoe gezond en veilig is een stukje rauwe zalm op z’n tijd? 

Hier moet je op letten de volgende keer dat je rauwe zalm eet.

Zo gezond is rauwe zalm 

Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten. Daarnaast kunnen er wanneer je de vis niet bakt, tijdens het koken geen schadelijke stoffen ontstaan. Toch zijn er wel een paar haken en ogen aan verbonden die rauwe zalm minder gezond maken. 

Kans op voedselvergiftiging 

In de meeste gevallen is rauwe zalm veilig en gezond om te eten, maar misschien heb je ook wel eens de horrorverhalen voorbij zien komen van mensen die wormen of parasieten in hun lichaam kregen door het eten van bijvoorbeeld sushi. Het is bij rauwe vis zoals zalm dus altijd belangrijk dat het zo vers mogelijk is en van een betrouwbare leverancier komt. Supermarkten, restaurants en visboeren moeten zich aan strenge regels houden als het om vis gaat. Heb je toch bij een schimmig tentje of winkeltje een rauw stukje zalm gescoord? Dan loop je de kans dat er in je vis allerlei bacteriën, zoals de listeriabacterie of de salmonellabacterie zitten die een voedselvergiftiging kunnen opleveren. De versheid van je rauwe zalm kun je controleren door eraan te ruiken. Ruikt de vis zuur of wel héél sterk naar vis? Dan kun je beter op zoek naar een ander stuk.   

Lees ook: Zóveel calorieën zitten er in een stukje sushi (en zo houd je het gezond)

Invriezen

Daarnaast is het in Nederland verplicht om vis die bedoeld is om rauw te eten eerst in te vriezen. De haringworm, een parasiet die soms in rauwe vis voorkomt en de maag- en darmwand flink kan beschadigen, overleeft dit namelijk niet. Ook het risico op andere bacteriën en virussen wordt door het vriesproces een stuk lager. Daarnaast komt in gekweekte zalm de haringworm helemaal niet voor. Van een goede visboer, supermarkt of restaurant kun je je geliefde rauwe zalm dus gewoon blijven eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | ELLE Eten, Voedingscentrum, Feeling.be
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant