Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is rauwe spinazie gezonder dan verhitte spinazie?

rauwe-spinazie-gezonder.jpg

Dat spinazie hartstikke gezond is, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar rondom deze groente bestaan wel een paar beweringen die je vaak hoort. Bijvoorbeeld dat rauwe spinazie gezonder zou zijn dan de verhitte variant. Maar klopt dat eigenlijk wel? 

We leggen het je uit. 

Is rauwe spinazie gezonder? 

Spinazie zit vol mineralen zoals calcium, kalium en magnesium, betacaroteen, ijzer, vitamine B en K. Daarnaast zit er in spinazie ook nitraat. Bij het verhitten wordt nitraat deels omgezet tot nitriet. En dat zou schadelijk kunnen zijn voor je lichaam, indien je hier te veel van binnen krijgt. Waarschijnlijk komt daar ook de bewering vandaan dat rauwe spinazie gezonder zou zijn dat de verhitte variant. Maar volgens Karine Hoenderdos, food editor van Women’s Health is, – ondanks de nitraat – verhitte spinazie net zo gezond als de rauwe groente. Het gaat er vooral om dat je gevarieerd eet. 

Geen gevaar 

Eerder gold een advies om vanwege de mogelijk schadelijke stof niet meer dan twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Naast spinazie zit dit bijvoorbeeld ook in rode bietjes, andijvie en venkel. Maar uit een onderzoek van een aantal jaar geleden bleek dat het risico op schadelijk gevolgen door nitraat verwaarloosbaar is. Daarmee trok het Voedingscentrum het advies in om maximaal twee keer per week groenten met nitraat te eten.  

Lees ook: Dít is waarom je ruwe, gevoelige tanden kunt krijgen na het eten van spinazie

Voordelen van verhitte spinazie 

Rauwe spinazie is dus niet per se gezonder dan verhitte spinazie. Sterker nog: het verhitten van spinazie kent een paar extra voordelen. Je lichaam kan hierdoor een grotere hoeveelheid van de magnesium, ijzer en calcium opnemen. Ook slinkt spinazie tijdens het verhitten, waardoor je een grotere portie van de groente binnenkrijgt. Let wel op: verhit de spinazie kort, bijvoorbeeld door het te wokken, en laat dit niet volledig koken, anders gaan de voedingsstoffen verloren. 

Bron | Women’s Health, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant