Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Rare koeien

rare-koeien.jpg


Daar ben ik nog even, op de valreep.

In navolging van het vermeende vogeltariërschap van de Kletsen en de vraag of mamma wel eens make-up koopt die op dieren getest is rijst nu regelmatig de vraag wat we allemaal ‘nog meer’ eten en gebruiken wat van de dieren afkomt. En of dat allemaal wel zo nodig is.

Zo waren we de afgelopen dagen bij onze vrienden in Verweg. Deze vrienden, ik schreef er al eens eerder over, wonen nogal pastoraal tussen de weilanden en boerderijen. Zelf hebben ze geen dieren maar in de omgeving hebben ze vanalles. Ganzen, koeien, geiten, varkens, reeën en konijntjes. Tijdens een van onze vorige bezoeken sabbelde een kalfje op de vingers van Annabel en maakten de Kletsen kennis met een nest pasgeboren konijntjes. Bij de warmte van de houtkachel halen we herinneringen op.

“Ik wil nooit een konijn eten,” zegt Annabel. “Want konijntjes zijn lief.”
“Is een koe niet zo lief dan?” vraag ik.
“Niet zo lief als een konijn. Maar misschien kunnen we helemaal geen vlees meer eten?”
“Nou, dat vind wel een beetje ver gaan.”
“Bovendien,” mengt Paul zich in het gesprek, “gaat het niet alleen om eten. We gebrúiken ook dingen van de dieren.”
“Wat dan?”
“Schapenwol, runderhuid, veren. Jouw laarsjes zijn van koeienhuid gemaakt.”

Een paar uur later hebben we de landelijke omgeving achter ons gelaten en zitten we hoog boven de stad Groningen. In een reuzenrad. We kijken uit op de Martinitoren en ik maak een paar foto’s. Annabel is ons eerdere gesprek echter nog niet vergeten, in plaats van omhoog kijkt de kleine Klets omlaag, naar haar mooi, glimmende laarsjes.

“Toch vind ik het raar,” zegt ze opeens. “Ik heb nog nooit een zilveren koe met sterren gezien.”

En met deze briljante opmerking sluit ik 2011 af. Ik wens jullie allemaal een superfijne dag – Paul is al oliebollen aan het bakken in de kelder – en ik zal er vanavond eentje op jullie drinken. (Of twee, of op al mijn lezers eentje… zal ik een pret hebben!) Op naar een schoon nieuwjaar met leuke blogs en heerlijke Kletsuitspraken.

Ook interessant