Radicchio is familie van de witlof. Radicchio is een klein rond kropje met wijnrode bladeren en witte nerven.
De structuur van het blad is stevig, knapperig maar toch mals. Radicchio is zowel rauw, gekookt als gebakken erg lekker.
Radicchio saltato in Padella
Gebakken radicchio (voor 4 personen)
25 boter
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 kleine Spaanse peper, fijngehakt
1 Radicchio, slappe bladeren verwijderd, in dunne reepjes
versgemalen zwarte peper en zout
Bereiding:
Verhit de boter en de olijfolie samen in een koekenpan en fruit hierin de ui tot hij glazig is. Voeg desgewenst de Spaanse peper en de reepjes radicchio toe. Bak enkele minuten op een hoog vuur. De radicchio moet enigzins knapperig blijven. Breng op smaak met peper en zout en voeg zo nodig nog een drupje olijfolie toe.
Dit recept is afkomstig uit Herfst in Piemonte van uitgeverij Tirion.