Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Voor eens en voor altijd duidelijkheid: is rabarber groente of fruit?

rabarber-groente-of-fruit.jpg

Het ligt weer steeds vaker in de schappen: rabarber. Vaak worden de stengels van rabarber in zoete gerechten, taartjes, toetjes en drankjes verwerkt. Het lijkt daarom logisch dat rabarber onder fruit valt, in plaats van groente. Maar klopt dat wel? 

En wat is het verschil tussen groene en rode rabarber? 

Rabarber: groente of fruit?

Hoewel de zoetzure, fruitige smaak en het gebruik van rabarber in allerlei gebakjes en compote je misschien op het verkeerde been zet, is rabarber geen fruit, maar groente. De reden dat het gebruikt wordt in zoete gerechten, is z’n unieke smaak. Dat zurige past heel mooi bij verschillende fruitsoorten en maakt je zoete dessert nét iets specialer.

Zoete of zure stelen 

Verse rabarber heeft harde, stevige stelen. Je kunt de groente in de groene, groen-rode of rode variant in de winkel vinden. De kleuren van de stelen verklappen ook iets over de smaak. Hoe groener de steel, hoe zuurder de rabarber. En hoe roder, hoe zoeter. Daarnaast geldt volgens kenners: hoe dunner en steviger de steel, hoe lekkerder de rabarber. Overigens is het niet zo dat groene stelen onrijp zijn. Door ze langer te bewaren, zullen ze ook niet rood worden. Je kunt rabarber ongeveer drie dagen in de groentelade van je koelkast bewaren, voordat de stelen slap worden – welke kleur ze ook hebben.

Stroef gevoel aan je tanden

Ben jij dol op rabarber, maar krijg je ook altijd een stroef of ruw gevoel aan je tanden na het eten? Dat kan goed kloppen. Dat heeft namelijk te maken met het oxaalzuur in de groente. Om dat gevoel weg te krijgen, kun je volgens Verse Oogst het beste een glas melk drinken. 

Lees ook:
Lekker én goed voor je: dit zijn de gezondheidsvoordelen van rabarber

Schillen of niet 

Je hoeft rabarber niet te schillen. Doe je dit wel? Dan wordt de gekookte rabarber groen in plaats van rood. Je kunt rabarber het beste in 10 tot 15 minuten gaarkoken. Als de stengels in vezels uit elkaar vallen, weet je dat de rabarber goed is. Na het koken kun je naar smaak nog wat suiker toevoegen om de groente zoeter te maken, of een paar citroendruppels als je juist de zure smaak wil versterken. Je kunt rabarber zowel warm als koud eten. 

Bron | MaxVandaag, Verse Oogst
Beeld | Getty Images

Ook interessant