Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kun je echt ‘verstopt’ raken van bananen?

bananen-gezond.jpg

Er wordt vaak beweerd dat je verstopt raakt van bananen en daardoor minder goed naar de wc zou kunnen. Maar dat klopt niet. Hoewel onrijpe bananen dan weer wél voor de nodige darmongemakken kunnen zorgen…

“Het is een hardnekkige fabel dat bananen verstopping veroorzaken,” aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. “In bananen zitten veel vezels en die zijn juist goed voor je darmen. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm. Ze komen onveranderd aan in de dikke darm, waar ze door de darmbacteriën worden bewerkt (gefermenteerd, red.). Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren. Bananen zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en bevorderen je stoelgang.”

Geel of groen, wat bananen doen

Wel kunnen bananen voor andere darmongemakken zorgen. Onrijp bevatten ze veel onverteerbaar zetmeel, ook wel resistent zetmeel genoemd. “Dit type zetmeel is een soort vezel en draagt dus ook bij aan een goede stoelgang,” zegt de woordvoerder. Omdat onrijpe bananen relatief veel van dit zetmeel bevatten, is het wel hard werken voor de darmbacteriën in de dikke darm. “Tijdens het fermentatieproces komen dan ook gassen vrij die bij sommige mensen voor buikpijn en winderigheid kunnen zorgen. Maar dat is heel iets anders dan verstopping.”

Beeld | iStock

Lees ook

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?
Komen muggen op licht af? De muggenexpert geeft antwoord!
Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant