Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zelf pruimenjam maken

pruimenjam.jpg

Je kunt er voor kiezen om jam kant en klaar in de supermarkt te kopen. Maar zelf maken is vele malen lekkerder. Probeer eens dit recept voor pruimenjam.

Je kunt er voor kiezen om jam kant en klaar in de supermarkt te kopen. Maar zelf pruimenjam maken is vele malen lekkerder. Probeer eens dit recept voor pruimenjam.

Let er bij het kopen van pruimen op dat je goede stevige exemplaren te pakken hebt. Als je zachtjes op de pruim drukt, mag deze iets meegeven. Doet ‘ie dat niet? Dan is hij nog niet rijp genoeg.

Bewaar ze niet in de koelkast want dan kunnen ze niet goed narijpen. Wil je ook in de wintermaanden nog kunnen genieten van deze zoete vitaminebom? Doe ze dan in een afgesloten bakje of zakje en bewaar tot maar liefst 12 maanden.

Wist je trouwens ook dat pruimen kunnen hebben met afvallen? Lees hier meer.

Zelf pruimenjam maken

Ingrediënten
1 kg rode pruimen, ontpit en in vieren
750 g kristalsuiker
2 dl water

Bereidingswijze
Doe het fruit met 2 dl water in een roestvrijstalen pan en laat het 10 min. zachtjes koken. Roer af en toe tot het sap uit de vruchten loopt en de schil zachter wordt.
Voeg de suiker toe en blijf roeren tot deze is opgelost. Draai het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Laat het 5 min. flink borrelend koken en schep het schuim zorgvuldig van het oppervlak af. Test of hij dik genoeg is. Schep de jam in hete gesteriliseerde potten en sluit deze. Bewaar de pruimenjam maximaal 6 maanden in de koelkast.

Bereidingstijd: circa 40 min.

Tip: Liever wat een wat kruidigere pruimenjam? Voeg tijdens het bereiden van deze jam 4 kruidnagels en een stukje pijpkaneel toe of 150 g gekonfijte gember.

Meer recepten met pruimen

Rodekool met pruimen en noten
Gevulde karbonade met pruimen

Ook interessant