Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Híerdoor komt dat prikkende gevoel in je mond na het eten van ananas

waarom-je-een-prikkende-mond-krijgt-na-het-eten-van-ananas.jpg

Krijg jij een prikkende mond of tintelende tong na het eten van verse ananas? Dan ben je zeker niet de enige: veel mensen herkennen dat gekke gevoel wel. Maar waar komt het vandaan?

En misschien nog wel belangrijker: kun je iets doen om het prikkende gevoel in je mond na het eten van ananas te voorkomen?

Prikkende mond na ananas

Dat je een prikkend gevoel in je mond krijgt van ananas, ligt aan het stofje bromelaïne. Dit is een zogenoemd proteolytisch enzym: dat zegt je misschien niet zo veel, maar proteo staat voor proteïnen, en lysis betekent afbreken. Het is dus een enzym dat eiwitten (proteïnen) afbreekt. En juist dat proces zorgt voor dat gekke gevoel in je mond. Alle proteïnen die in je tong en wangen zitten, worden door bromelaïne in een razendsnel tempo afgebroken. Dat voel je gebeuren, waardoor je dus dat prikkende en tintelende gevoel in je mond, tong en wangen krijgt als je ananas eet.

Lees ook:
3x waarom het eten van ananas goed is voor je huid

Gezondheidsvoordelen van bromelaïne

Dat klinkt misschien niet echt goed, maar is gelukkig niets ernstigs: de cellen in je mond worden continu vernieuwd, dus voor je het weet zijn die eiwitten weer aangevuld. En sterker nog: mede door bromelaïne is ananas zo gezond. Het zorgt er namelijk ook voor dat slijm zich minder snel ophoopt in je keel, wat bijvoorbeeld fijn is bij een verkoudheid. Ook heeft het een wondhelende en ontstekingsremmende functie. Hartstikke gezond dus om regelmatig verse ananas te eten.

Hoe kun je dat prikkende gevoel in je mond door ananas voorkomen?

Wil je dat prikkende gevoel in je mond voorkomen, maar wel ananas blijven eten? Dan heb je een paar opties. Je kunt bijvoorbeeld proberen het midden van de ananas niet te eten: hoe verder je naar de buitenkant gaat, hoe minder bromelaïne erin zit. Een andere manier om zonder deze gevolgen ananas te eten, is door het te verhitten. Daarmee wordt het enzym afgebroken en verdwijnt het proteïne-afbrekende effect. Maak er bijvoorbeeld een warme saus van voor over ijs, bak het mee in een cake of grill de ananas, dat is ook heerlijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Keuringsdienst van Waarde, Delish
Beeld | Getty Images

Margriet 11 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week: een jaar corona: dit heeft het ons gebracht, een interview met Daphne Deckers, verzorgingstips voor grijs haar, 6 vragen aan 6 vrouwen uit de Tweede Kamer én we geven maar liefst 214 (!) boeken weg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant