Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Pompoencake met kokosroomtopping

taart1.png

Dayenne Bos is een van de zes winnaars van de Margriet Bakwedstrijd en haar recept is een paar weken geleden ontstaan toen ze aan het experimenteren was met groente in zoete baksels. Eerder had ze al eens courgette en rode bietjes in een brownie verwerkt, nu vroeg ze zich af wat ze zou kunnen doen met een pompoen uit de moestuin van haar ouders. De overeenkomst met worteltaart was snel bedacht; ze ging er taart van maken! “Als natuurvoedingsadviseur vind ik het belangrijk dat we bewust met voeding omgaan. Daarom wil ik laten zien dat er gluten-, suiker- en koemelkvrij ook van alles te genieten valt.” De pompoencake met kokosroomtopping werd getest op de buren; die prompt om een tweede stuk vroegen. Blogger Dayenne (dayennefoodblog.com) hoopt dat meer mensen ervan kunnen genieten nu hij in Margriet staat. Dat zou een mooie opsteker zijn voor haar kookboek, dat misschien dit najaar verschijnt.”

Benodigdheden voor 10 personen

Voor de cake

– 500 g pompoenpuree (ca. ½ pompoen)
– 6 eieren
– 75 g honing
– 75 g kokosvet, gesmolten
– 50 g kokosbloesemsuiker
– 2 el kaneel
– 100 g kokosmeel
– 2 el arrowroot
– ½ tl baking soda
– 1 tl wijnsteenbakpoeder
– snuf Keltisch zeezout

Voor de topping

– 250 ml kokosroom
– sap en rasp van 1 biologische citroen
– 1 el honing

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm in. Leg bakpapier op de bodem, dan komt de cake straks gemakkelijk uit de vorm. Snij de pompoen in stukken en kook in ca. 8 min. gaar. Giet af en pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Klop in een kom de eieren, samen met de honing, kokosolie, kokosbloesemsuiker en kaneel luchtig. Voeg het kokosmeel, arrowroot, baking soda, wijnsteenbakpoeder en Keltisch zeezout toe. Mix tot een mooi beslag. Voeg de pompoenpuree toe, meng goed. Giet het beslag in de cake- of bakvorm en bak in ongeveer 50 min. gaar. Maak de topping door de kokosroom, citroensap en -rasp en honing in 2 min. stijf te kloppen met de handmixer. Tip: als je de room vervolgens nog een (half) uurtje in de koelkast zet wordt hij echt dik. Verdeel de topping over de cake en serveer.
Bereidingstijd: 20 min. + 50 min. bakken

Dit recept is een van de zes recepten van de bakwedstrijd. Klik hier om op dit recept te stemmen. 

Ook interessant