Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Pomelo versus grapefruit: wat is het verschil?

grapefruit-versus-pompelmoes.jpg

Vruchten zijn er in alle soorten en maten, van zoet tot zuur en van tropisch tot oer-Hollands. Sommige vruchten kunnen we echter maar nauwelijks uit elkaar houden: de grapefruit en de pomelo bijvoorbeeld. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze twee?

Het zijn beide citrusvruchten, beide niet-Nederlands, beide zuur en een beetje zoet en dan zien ze er ook nog eens vrijwel hetzelfde uit. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen de vruchten.

Verschillende rassen

Terwijl ze veel op elkaar lijken, betreft het hier twee verschillende rassen citrusfruit. De pomelo bestaat langer dan de grapefruit, je zou dit eigenlijk kunnen zien als de voorloper van de grapefruit. Want deze tweede is ontstaan door een kruising van de pomelo en de sinaasappel. Het is dus wel familie van elkaar, maar ze zijn níet hetzelfde. Ook moet je de pomelo niet verwarren met de pompelmoes: dit is de Vlaamse benaming voor de grapefruit. Volg je het nog?

Kenmerken pomelo

De naam pomelo komt oorspronkelijk uit het Tamil en betekent kort gezegd: grote citroen. Zo zou je deze vrucht ook het best kunnen omschrijven, aangezien hij tot wel 30 centimeter doorsnede groot kan worden. Hij groeit aan een boom die 10 meter hoog kan worden, en komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië. De schil van de pomelo is glad, dik en wit tot lichtgeel, en de binnenkant is zachtroze. De smaak is vrij zuur, maar hij is wel zoeter dan de grapefruit.

Kenmerken grapefruit

De grapefruit daarentegen komt oorspronkelijk uit Jamaica en groeit niet aan een boom, maar aan een plant. Deze plant kan tot wel 15 meter hoog worden, al groeit ‘ie meestal niet hoger dan een meter of 5. Het uiterlijk van de grapefruit is ook anders dan de pomelo, want deze schil is een stuk geler. Ook is deze citrusvrucht kleiner, want hij wordt maar zo’n 10 tot 15 centimeter doorsnede. Het vruchtvlees kan meerdere kleuren hebben en wit, geel of roze zijn. De smaak is zuur met een bittere ondertoon, wat hem iets minder toegankelijk maakt.

Gezondheidsvoordelen

Wel zijn beide vruchten laag in calorieën en zitten ze boordevol vitamines. Van nature zit er érg veel vitamine C in, namelijk maar liefst 64 procent van de de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook zit er veel vitamine A, kalium, magnesium, fosfor en foliumzuur in. Hierdoor zijn beide citrusvruchten zeer gezond en kan het eten ervan bijdragen aan een sterke weerstand en een goede gezondheid.

Bron | Lekkertafelen
Beeld | Getty Images

Ook interessant