Eten

Door deze manier van pocheren maak je vis- en vleesgerechten nog lekkerder

pocheren-in-melk-zo-maak-je-vis-en-vlees-nog-lekkerder.jpg

Pocheren, we kennen het vooral van eieren in water met azijn. Toch kun je met deze techniek nog veel meer. Probeer eens om te pocheren in melk: niet alleen voor een lekkerder ei, maar ook voor extra smaakvolle vis, kip en varkensvlees. 

Last van een sterke vislucht? Ook daar helpt melk bij. 

Vis en vlees pocheren in melk 

Pocheren in melk zorgt ervoor dat de smaak van je vis of vlees wordt versterkt. Dat komt door het hoge vetpercentage in melk, dat de smaken beter opneemt dan bijvoorbeeld water, azijn, olie of wijn. Zeker wanneer je aan de melk kruiden toevoegt, kun je je gerechten tijdens het pocheren nog smaakvoller maken. Daarnaast zitten er in melk ook suikers die je vlees of vis net iets zoeter en romiger maken. Vooral stevige witvis zoals tong, tarbot en heilbot zijn hier perfect voor. Maar ook een stukje zalm kun je lekker pocheren in melk. Deze techniek zorgt er namelijk voordat je vis zijn textuur behoudt én zorgt voor een mooi glansje. Wanneer je kip of varkensvlees in melk pocheert, krijg je het tegenovergestelde effect. Het melkzuur zorgt er namelijk voor dat je vlees juist lekker zacht wordt. Zo voorkom je voortaan taai vlees.   

Melk tegen vislucht 

Nog een bijkomstigheid bij het pocheren van vis in melk, is dat het de typische vislucht doet verdwijnen. Mocht je je vis niet pocheren, maar wel iets aan de geur willen doen, dan kun je de vis voor het koken ook 20 minuten in melk laten weken. De dierlijke proteïne in melk genaamd caseïne bindt zich namelijk aan trimethylamine, dat de vislucht veroorzaakt, waardoor de geur afneemt. 

Lees ook: Hier moet je op letten als je vis in de supermarkt koopt

Leren pocheren 

Pocheren is de techniek waarbij je ingrediënten op een lage temperatuur laat garen in vocht. Dit kan dus met water, olie, wijn en boter, maar ook met melk. Gebruik je melk? Kies van voor volle melk, voor de meeste smaak. Je hebt hierbij maar een klein beetje nodig, dus dompel je vlees of vis niet helemaal onder in de melk, maar zorg voor een klein laagje in de pan. Kip pocheer je ongeveer 12 tot 15 minuten en een stukje vis 8 tot 10 minuten. De overgebleven melk kun je eventueel ook nog gebruiken om een saus voor bij je gerecht te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Culy, Food52, Lifehacking
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant