Appels, peren, bramen en pruimen zijn nu op hun best. Lekker om zo te eten, deze herfsttoppers, maar nóg lekkerder in gebak. De vulling van deze plaattaart bestaat uit stoofperenpuree met kaneel en port. De partjes peer en de bramen bovenop zorgen voor precies genoeg bite.
Benodigdheden:
Voor het deeg:
375 g bloem
1 ei
7½ g bakpoeder
185 g witte basterdsuiker
185 g boter, plus extra om in te vetten
Een snufje zout
Voor de vulling
± 450 g stoofpeertjes (bakje of pot)
150 g bramen
Een scheutje port
1½ tl kaneel
Voor de kruimellaag:
150 g bloem
110 g koude boter, in blokjes
150 g suiker
Extra nodig: blender of staafmixer, bakplaat van ± 30 x 40 cm
Bereidingswijze:
Bereidingstijd: ± 25 min. + 45 min. oventijd
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng voor het deeg de boter, de basterdsuiker, het zout en het ei met ± 1 el water en kneed dan de bloem en het bakpoeder erdoor.
Vorm tot een soepele deegbal en leg het deeg in de koelkast.
Haal voor de vulling de stoofpeertjes uit het vocht en pureer de helft ervan in de blender.
Doe het mengsel in een steelpan, roer de kaneel en de port erdoor en kook kort op zodat het meeste vocht verdampt.
Snijd de rest van de peertjes in partjes.
Meng de ingrediënten voor de kruimellaag en kneed met de hand tot een kruimelig deeg.
Haal het deeg voor de bodem uit de koelkast en rol het tussen twee vellen bakpapier uit tot een rechthoekige lap.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg hierop.
Snijd de randen glad af.
Bestrijk de bodem met de perenpuree en verdeel de partjes peer en de bramen erover.
Bestrooi met het kruimeldeeg en bak de plaattaart in ± 45 min goudbruin en gaar.