Colette’s recept
“Morgen Goede Vrijdag, dus een lekker lang Paasweekend voor de boeg! Waarschijnlijk zal ontbijt of brunch ook bij jou een belangrijke plaats innemen. Wat is er dan fijner om de avondmaaltijd wat simpeler te houden?
Kies bijvoorbeeld voor deze pizza van het huis. Leuk om samen met de kinderen te maken, en iedereen kan zijn of haar favoriete beleg kiezen.
Ook het deeg maak je heel makkelijk zelf. Moeilijk is dat niet, je moet er wel even de tijd voor nemen. Door een deegballetje van 1 cm tussen duim en wijsvinger uit elkaar te trekken kun je kijken of het deeg elastisch genoeg is. Als je zó’n dun vliesje kunt maken dat het licht er gemakkelijk doorheen valt, is het deeg goed.
Pizza’s snijden kan natuurlijk met een speciaal wieltje, maar zelf gebruik ik altijd een schaar.
Ik wens iedereen gezellige Paasdagen!”
Driesmakenpizza (2 grote ronde pizza’s, 4 personen)
3 trostomaten, in dunne plakjes
250 g mozzarella (2 bollen), in dunne plakjes
100 g geraspte Parmezaanse kaas
10 verse basilicumblaadjes
150 ml tomatenpassata
100 g geraspte belegen kaas
1 klein blikje tonijn, uitgelekt
2 el (appel) kappertjes
5 takjes oregano, blaadjes gerist
2 teentjes knoflook, uit de pers
50 g rauwe ham, in dunne plakjes
2 takjes verse tijm, blaadjes geritst
25 g rucola
voor het deeg
1 zakje gedroogde gist of 25 g verse gist
1 el suiker
350 g bloem (bij voorkeur pastabloem)
1 tl zout
1 el olijfolie
Bereiding
Los voor het deeg de gist en suiker op in 2,25 dl lauwwarm water en laat het mengsel ± 15 min. staan tot het begint te schuimen. Doe het in een kom en meng er de bloem, zout en olie door zodat een stevige bal ontstaat. Kneed de deegbal minimaal 10 min. krachtig tot het deeg zacht en elastisch aanvoelt*. Leg de deegbal terug in de kom en dek losjes af met plasticfolie. Laat hem op een warme plaats ± 1 uur rijzen of tot hij in omvang is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 250°C (met de pizzasteen). Verdeel de deegbal in twee stukken en vorm er ballen van. Rol ze uit op een met bloem bestoven aanrecht tot ronde lappen van ± ½ cm dikte en 25 cm Ø. Leg de bodems op de pizzasteen of op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 5 min. voor in de oven tot ze stevig zijn. Laat 5 min. afkoelen. Verdeel de pizza’s denkbeeldig in drieën en beleg elk part met verschillend beleg: eenderde met plakjes tomaat, de helft van de plakjes mozzarella, de Parmezaan, wat zout en de helft van de basilicum. Nog eenderde met tomatensaus, belegen kaas, tonijn, kappertjes en oregano. Dan nog eenderde met de knoflook, de rest van de mozzarella, rauwe ham en tijm. Besprenkel de pizza’s met olijfolie en bak ze 10 min. Garneer het deel met de rauwe ham met rucola en dat met de tomaat met basilicum. Snijd of knip de pizza’s tussen de belegsoorten in door.