Eten

Pittige relish

pittigerelish-jpg.jpg

Een relish is een pittige zoetzure dikke saus met groenten of fruit of een combinatie van beide. Heerlijk bij gegrild vlees, koude kip of op een broodje kaas. Deze versie is bereid van pruimen en rabarber met gember, rode peper, kaneel en steranijs.

Pittige relish van pruimen, gember en rabarber
5 rode pruimen (± 240 g), ontpit en in vieren gesneden
1 rode chilipeper, doormidden gesneden en zaadjes verwijderd
2 kaneelstokjes
1 anijsster
100 ml rodewijnazijn
200 g fijne kristalsuiker
4 stelen roze rabarber (± 200 g), in stukken van 3 cm*
stukje verse gemberwortel, geschild, in flinterdunne plakjes en dan in julienne gesneden

Bereiding
Verhit de oven tot 150 °C. Doe de pruimen en chilipeper in een pan met een stevige, vlakke bodem en voeg kaneel, steranijs, azijn en de helft van de suiker toe. Breng alles al roerend aan de kook en laat het 20-25 min. zachtjes pruttelen, roer af en toe en schuim zo nodig af. De pruimen moeten de consistentie van jam krijgen. Zet om dit te controleren een schoteltje in de koelkast, schep er een theelepel relish op en haal je vinger erdoor; de streep moet wel duidelijk zichtbaar blijven. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen.

Doe terwijl de pruimen koken de rabarber, gember en overgebleven suiker in een ovenschaal. Wrijf alles met de handen door elkaar en zet de schaal in de oven. Laat de rabarber af en toe omscheppend in 20-30 min. gaar worden. Neem hem uit de oven en laat hem afkoelen. Roer de pruimen en rabarber goed door elkaar, haal de chilipeper eruit, schep de relish in een pot en laat hem koud worden. Serveer de relish direct bij varkensvlees, of bewaar hem in de koelkast. Hij blijft een week of twee goed.

Bereidingstijd: ± 45 min. + afkoelen

Is de opbrengst van jouw moestuin groter dan verwacht? Blader snel door Margriet 10 voor meer passende recepten of maak deze rode uienrelish

Ook interessant