Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo gezond is pindakaas

pindakaas.jpg

Naast een broodje met kaas of hagelslag is ook pindakaas populair als broodbeleg. Maar hoe gezond is pindakaas eigenlijk? Kunnen we prima een paar keer per week pindakaas op onze boterham smeren of moeten we die pot toch iets vaker laten staan? En hoe zit het met al die verschillende varianten? 

Allereerst een paar feitjes op een rijtje.

– Pindakaas is rijk aan vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en belangrijk voor je stofwisseling, immuunsysteem en spieren.
– Pindakaas bevat veel onverzadigde vetten. Die hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in je bloed en beschermen hierdoor tegen hart-en vaatziekten.
– Pindakaas bestaat voor meer dan 55 procent uit vet, waardoor dit broodbeleg veel calorieën bevat.
– Uit onderzoek is gebleken dat je door de eiwitrijke pinda’s in pindakaas snel verzadigd raakt. Hierdoor krijg je, als je geregeld pindakaas eet, uiteindelijk dagelijks minder calorieën binnen.

Conclusie

In pindakaas zitten relatief veel calorieën. De light-variant bevat minder vet, minder vitamine E, maar meer suikers. Hierdoor zitten er in de lightversie wel iets minder calorieën. Welke versie je ook kiest, door je boterham dun te besmeren en bijvoorbeeld te beleggen met plakjes komkommer of augurk, houd je het aantal calorieën beperkt en krijg je toch goede voedingsstoffen binnen. De ene pindakaas is niet gezonder dan de andere, dus kies gewoon de variant die jij het lekkerst vindt.

Tip: Beleg je boterham met pindakaas ook eens met plakjes banaan. Zo maak je er een lekkere traktatie van!

Calorieën per snee brood (15 g):
Pindakaas light: 84 kcal
Biologische pindakaas naturel: 95 kcal
Pindakaas met nootjes: 98 kcal
Pindakaas: 99 kcal
Pindakaas creamy: 101 kcal

Ook interessant