Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Perineum

Op zwangerschapsyoga kregen we de tip om vanaf zes weken voor de uitgerekende datum dagelijks je perineum in te masseren.
Je wat?
Ja, dat was precies wat ik ook dacht toen ik het voor het eerst hoorde.
Heus, geloof me, je leert een hoop als je zwanger bent.
Pyreneeën? Nee, perineum. Dat stukje tussen je vagina en je anus.
O, dat… Niet iets waar je normaalgesproken dagelijks bij stil staat.
Als je dat plekje nou elke dag insmeert, dan zou het tijdens de bevalling goed meerekken en de kans op uitscheuren minder groot zijn. Laat staan de kans op een totaal ruptuur. ( Ja ja, van dichtbij weet ik dat ook dát mogelijk is. En fijn is anders, dat heb ik wel begrepen. Maar daar moet je maar niet te lang bij stilstaan.)

Van Weleda bestaat er zelfs speciale perineumolie, maar onze docente zwangerschapsyoga heeft zo haar eigen toverdoos en dito middeltjes.
Zij predikt Johannesolie, van Dokter Vogel. Volgens haar hét middel.
Dat heb ik geweten…
Ik had al van iemand gehoord dat het zo stonk. Ik dacht ach, dat zal wel meevallen. Gewoon een beetje een natuurlijk middeltje. Daar kan ik wel tegen. Ik opende het flesje (thuis pas, want zoiets zit natuurlijk weer verzegeld) en bracht het naar mijn neus. Goeie god, wat een stank! Moest ik dit op mijn perineum smeren? Mijn eigen persoonlijke perineum waar niks mis mee was? En Pier dan? Moest die er soms van meegenieten? De lust ontgaat je direct.
Maar ja, als het voor een goed doel is. Ik bedoel, een uitgescheurd perineum is nou ook niet alles.
Ik schud het flesje een paar keer flink heen en weer. De druppeltjes vliegen er bepaald niet uit; de geur wel. Als er eindelijk wat op mijn vingertop zit breng ik mijn vinger in de richting van het perineum.
Even zoeken. Masseren. Klaar.
Nu die geur nog van mijn vinger af krijgen…

Ik lees de verpakking. Het blijkt ook goed voor ander ‘leuks’: tepelkloven. Alleen heeft de Haagse borstvoedingsgroep me daar weer een ander middeltje voor aangeraden: crème Bioforce. Van diezelfde vogel. Ze zweren erbij. En ach, ik ben de beroerdste niet.
Maar al die gratis ruwe huid-tubetjes die je in al die pakketten ontvangt dan? Zijn die te min? Te commercieel? De kraamzorg promoot weer een andere.
Het gaat je al gauw duizelen…

Ook interessant