Eten

Smullen gegarandeerd: zó maak je de perfecte risotto

smullen-gegarandeerd-zo-maak-je-de-perfecte-risotto.jpg

Veel mensen maken risotto alleen in het weekend, omdat ze dan meer tijd hebben. En dat is zonde, want doordeweeks is dit gerecht uiteraard ook een traktatie. Met onderstaande feiten en fabels van website Favorflav weet jij hoe je de perfecte risotto maakt.

En als je dit onder de knie hebt, kun je deze vegetarische risotto met cranberry’s en pecannoten binnen 30 minuten op tafel zetten.

Fabel: risotto maken duurt te lang

We zullen liegen als we zeggen dat risotto snel klaar is. Maar te lang is ook wat overdreven. Als je gewoon thuis bent en je hebt slechts twintig minuten de tijd, is het heel rustgevend om in een pan te roeren. Je drinkt er een lekker drankje bij, zet een muziekje aan en beweegt heen en weer met je arm: moeilijk is het niet.

Fabel: er moet alcohol in

Er hoeft in principe helemaal geen alcohol in risotto. De meeste mensen voegen wijn toe, maar bouillon alleen al geeft voldoende smaak af. Tip: koop bouillon bij de slager of bij de poelier voor een extra goede smaak.

Feit: risottorijst ligt in elke supermarkt

Vialone nano is een goede rijst om risotto van te maken. Omdat dit niet in elke supermarkt ligt, kun je carnaroli en arborio ook gebruiken. Arborio is de langste korrelige Italiaanse rijstsoort en geschikt voor alle risottogerechten. Carnaroli wordt echter door veel fijnproevers als de beste risottorijst beschouwd. Het is een stevigere korrel waardoor hij zeer veel vocht opneemt. 

Feit: niet alle pannen zijn geschikt voor risotto

In principe kun je risotto in bijna iedere pan maken. Maar als je een perfecte risotto wil maken, wordt aangeraden om een hapjespan te gebruiken. Deze moet niet te hoog zijn, maar wel met rechtopstaande randen, zodat de ingrediënten er niet overheen klotsen en je gemakkelijk kunt roeren.

Feit: je hoeft niet altijd het recept te volgen

Risotto maken kun je eerder zien als een techniek. Als je op een gegeven moment de verhoudingen, de handeling en de bereidingstijd onder de knie hebt, hoef je enkel ingrediënten toe te voegen. De basis zelf is heel gemakkelijk: probeer dit basisrecept eens en voeg gerust wat extra Parmezaanse kaas toe met een flinke draai zwarte peper extra. Dan ben je eigenlijk al klaar.

Trek er een streep door

Tot slot een bijzondere tip, maar het helpt wel om te zien wanneer je risotto klaar is. In de pan trek je met een houten lepel een streep door het midden. Wanneer de risotto langzaam terugloopt naar het midden en de streep als het ware is opgevuld, is je perfecte risotto klaar. Natuurlijk wel eerst even proeven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Favorflav.com
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Ook interessant